Miért szorgalmazza Biden a túszalkut?

Az Izraelre gyakorolt nyomás, hogy egyezzen bele a túszokért fizetendő brutálisan eltúlzott váltságdíjba, amely a Hamász győzelmét biztosítja, nem csak politikai indíttatású. Ez az amerikai érdekek elárulása — írja Jonathan Tobin, a Jewish News Syndicate főszerkesztője.

Egy késő esti talkshowk világa nem az a hely, ahová általában a közel-keleti stabilitás kilátásairól szóló meglátásokért fordul az ember. Joe Biden elnök e heti szereplése az NBC „Late Night with Seth Meyers” című műsorában azonban többet adott, mint egy újabb példa arra, hogy a fősodrú média naponta ad ajándékot a demokratáknak és Biden újraválasztási kampányának.

A hízelgő interjúban puha labdákatdobáltak a 81 éves elnöknek, azzal a szándékkal, hogy aláássák a korával és hanyatló mentális képességeivel kapcsolatos aggodalmakat. Az interjú arra is alkalmat adott, hogy Biden elmondja, mit képvisel az Egyesült Államok a nemzetközi ügyekben. Az elnök „cionista” mivoltáról szóló retorikája ellenére az arról szóló kijelentései, hogy mit akar, mi történjen a Közel-Keleten, azt mutatták, hogy

elsősorban pártja cionizmust megvető, Hollywoodban jól képviselt, interszekcionális baloldali szárnyának kegyeit akarta elnyerni.

Az, hogy az iszlamista terroristák többé ne jelentsenek fenyegetést az izraeliekre vagy az amerikaiakra, nem szerepelt a „tennivalók” listáján.

Ez nyilvánvaló volt azokból a megjegyzéseiből, amelyekben arról beszélt, hogy az izraeli túszok kiszabadításáról szóló megállapodás részeként tűzszünetet kell kötni a Hamász elleni háborúban, Izraelnek le kell állítania a Hamász utolsó gázai terrorközpontjainak felszámolására irányuló kampányát, és a ramadán kezdete előtt szüneteltetnie kell a harcokat. A beszélgetésből az is sejlett, mintha Biden ragaszkodna ahhoz, hogy a palesztinokat az október 7-i mészárlásokért olyan diplomáciai folyamattal jutalmazzák, amely olyan államisághoz vezet, amelyet ők egyébként nem is akarnak, de amelyet arra használhatnak, hogy folytassák népirtó kampányukat az egyetlen zsidó állam elpusztítására.

A zsidó világ közel öt hónapja követeli a Hamász által az október 7-i dél-izraeli mészárlások során ejtett túszok szabadon bocsátását. A túszok kiszabadítása valóban Izrael két fő háborús céljának egyike a Hamász felszámolása mellett.

De miközben a Hamász által Gázában még mindig fogva tartott több mint 100 izraeli szabadon bocsátásáról folyó tárgyalások az Egyesült Államok, valamint a Hamász szövetségesének, Katarnak a részvételével zajló diplomáciai tevékenységgel folytatódnak, valami hiányzik az egyezség javasolt feltételeiről szóló vitából.

Ez pedig az erkölcsi iránytű.

Az október 7-én történt tömegmészárlás, nemi erőszak és kínzások közepette elrabolt ártatlan izraeli civilek életét elcserélni a zsidók elleni erőszakos cselekményekért, köztük gyilkosságért elítélt palesztin terroristák szabadon bocsátásáért egy bizarr és erkölcstelen elképzelés, amely mára már szinte  normalissá vált.

Fény a gázai alagút végén 10. rész – A tények

Aki 30 évvel az oslói megállapodás után még mindig a két-állami megoldásról beszél, az semmit nem tanult ezen időszak történéseiből — Amichay Mihány Éva írása.

Sajnos az igazság az, hogy az izraeli kormány az, amelyik még inkább hozzájárult ennek az elképzelésnek a normalizálásához, mivel a terroristák által fogva tartott izraeliek kiszabadításáért túlzott árakat fizetett.

Legutóbb 2011-ben, amikor Jeruzsálem 1027 foglyot, köztük több száz gyilkos terroristát cserélt el Gilad Shalit, a Hamász által 2006-ban elrabolt fiatal katona szabadon bocsátásáért.

Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek ez a döntése most a jelenlegi tárgyalások felett lóg, és nem csak szörnyű precedensként, hanem a zsarolás mércéjeként is, amelyről a Hamász – és külföldi segítői – azt hiszik, hogy alku tárgyát képezheti.

Ez azért van, mert Izrael állítólag hajlandó nagyszámú terroristát cserélni minden egyes túszért, és különösen magas a Hamász által fogva tartott izraeli nők száma (akik ki tudja, milyen kínoknak vannak kitéve).

A túszok szabadon bocsátását állítólag hetekig fogják nyújtani, így a Hamász játszhat az izraeli családok érzelmeivel, akik remélik és imádkoznak, hogy hozzátartozóikat elengedik – és hogy ők is azok között vannak, akik még életben vannak (már most tudjuk, hogy több, mint 20 túsz sajnos már meghalt a fogságban).

A Hamász nem akarja bevonni az elfogott katonákat, különösen a női katonákat, az alku korai szakaszába, inkább még magasabb árat akar kialkudni. A Gázát október 7-ig kvázi független államként irányító terrorcsoport azt is szeretné, ha a szabadon engedett terroristák közül sokan visszatérnének az övezetbe, így lehetőséget kapnának arra, hogy még több zsidót gyilkoljanak.

Ennél is több, minden egyes elengedett túsz, a kiszabadított terroristák mellett a Hamásznak időt nyer a harcok leállításával és a Gázai övezetnek az iszlamista csoport által ellenőrzött részeibe irányuló ellátmány növelésével. Így az izraeliek kiszabadulása nem csak azt biztosítja, hogy az erőszakos cselekményeket elkövető palesztinok elkerüljék az igazságszolgáltatást, hanem azt is, hogy maga a terrorista csoport – amely Izrael elpusztítására és lakosságának népirtására kötelezte el magát – lesz az alku fő haszonélvezője.

Lehetővé válik, hogy újraszerveződjön, újratöltse az utánpótlást és felkészüljön a zsidók elleni háború folytatására.

Mivel Biden azt ígérte, hogy a harcok bármilyen szünetelését ürügyként fogja kezelni, hogy állandó tűzszünetre törekedjen, a következő túszalku (és elkerülhetetlenül lesz még) fő eredménye nem annyira a zsarolás aktusa lesz, mint inkább a Hamász politikai győzelme, amely megszilárdítja a Gázai övezetben való uralmát és a palesztin nép képviselőjeként elfoglalt helyét.

Tudjuk, hogy ami a túszok családjait illeti, nincs olyan ár, ami túl magas lenne szeretteikért. Teljes mértékben joguk van ahhoz, hogy bármilyen áron egyezséget szorgalmazzanak, és senki sem hibáztathatja őket ezért. Ki ne cserélné el az egész világot azért, hogy megmentse a gyermekeit vagy  rokonait?

Igaz, hogy az Izraelen belüli kampány, amelynek célja, hogy nyomást gyakoroljanak Netanjahura, hogy engedjen a Hamász feltételeinek, elválaszthatatlanul kötődik az ország politikájához. A Tel-Aviv-i „Túszok terén” tartott heti szombat esti gyűléseken elhangzó beszédeket hallgatva, azt hihetnénk, hogy Netanjahu és nem a Hamász az emberrabló, és hogy ő tartja őket a pincéjében, ahelyett, hogy kétségbeesett katonai és diplomáciai kampányt folytatna azért, hogy kiszabadítsa őket az iszlamista csoport megmaradt alagútjaiban lévő fogságból.

De bármennyire is érzékeny a miniszterelnök erre a fajta politikai nyomásra,

az Izraelt a Hamász elleni háború leállítására kényszerítő erőfeszítések legaggasztóbb aspektusa nem a zsidó államon belülről, hanem annak legközelebbi szövetségesétől származik.

Ha a túszalku bejelentett feltételei – amelyek kilátásai napról napra, ha nem óráról órára változnak – igazak, akkor ez egy olyan megdöbbentő eredmény, amely a civilizált világban mindenkit mindenkit nyugtalanítania kellene. A túszok fontosak. Azoknak, akiknek az a feladatuk, hogy a világot megóvják a terrorizmustól, és a Közel-Kelet stabilitását fenyegető erők ellen dolgozzanak, megdöbbenéssel kellene fogadniuk a feltételeket, még akkor is, ha azok a túszok számára a szabadságot jelentik.

Aktívan fel kellene használniuk minden politikai, katonai, gazdasági és diplomáciai befolyásukat annak érdekében, hogy ez ne történjen meg.

A Hamász győzelme a háborúban, amelyet egy túszalku pecsételne meg, nem egyszerűen vereséget jelentene Izrael számára, hanem pusztító csapást mérne az Egyesült Államok érdekeire, amelynek következményei messze túlmutatnának a palesztinokkal való konfliktuson.

Mégis, úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok elnöke pontosan ezt az eredményt szeretné a legjobban elérni.

A Hamász befolyása nem csak a túszok számától függne, ezeken a tárgyalásokon más eszközei is vannak. Kiterjedt nemzetközi szimpátia-hálózattal működik, melynek része  – akarva vagy akaratlanul – az az amerikai kormány, amely most inkább a háború befejezésére törekszik, mint annak a csoportnak a felszámolására, amely október 7-i mészárlásokkal az egész konfliktust kiprovokálta.

Biden igyekezett megnyugtatni a Hamászt támogató szavazókat. A michigani demokrata előválasztás e heti eredményei, amelyeken a szavazók 13,2%-a „nem elkötelezettként” adta le szavazatát, csak fokozzák a rá nehezedő nyomást, hogy tegyen többet azok szavazatainak megszerzéséért, akik a terrorista csoport túlélését elengedhetetlennek tartják.

Nem szándékolt iróniával, késő esti szereplése során Biden azt állította, hogy novemberi valószínű ellenfele – a korábbi elnök, Donald Trump – a „régi eszmék” jelöltje, akiket lejárattak.

Pedig éppen Biden közel-keleti álláspontja és ragaszkodása ahhoz, hogy Izraelnek „túlélése” érdekében előbb-utóbb el kell fogadnia a kétállami megoldást, a legrégebbi és legdiszkreditáltabb politikai opció, amit csak el lehet képzelni.

A kétállami megoldás víziója nem csak olyasmi, amit már többször kipróbáltak és többször megbukott.

A palesztinok világossá tették, hogy nem érdekli őket egy olyan állam, amely egy zsidó állam mellett békében létezne.

Elég baj, hogy Biden még mindig úgy tesz, figyelmen kívül hagyva az összes közvéleménykutatás eredményét, mintha a Hamásznak nem lenne széles körű támogatottsága. Ezt még inkább felháborítóvá teszik a műsorvezetőnek tett megjegyzései, amelyekben Netanjahu demokratikusan megválasztott kormányának megbuktatására szólított fel, mondván, hogy az „hihetetlenül konzervatív”.

Az is abszurd, hogy Biden úgy tesz, mintha az egész világ Izrael mögött állna, de az elveszíti ezt a támogatást, ha nem hagyja abba a Hamász elleni hadjáratot a tévesen „népirtásnak” nevezett palesztin áldozatok miatt, amelyek sajnálatosak, de csak azért folytatódnak, mert a terroristák nem hajlandók megadni magukat.

Ez nagyban hasonlít a nácikra – akiknek ideológiája a Hamász céljaiban is visszaköszön – a II. világháború utolsó napjaiban, amikor inkább elfogadták Németország elpusztulását és nép lemészárlását, mintsem hogy beletörődjenek az elkerülhetetlenbe.

A ramadán ünnepi szünetének szükségességéről szóló beszéde ugyanilyen nonszensz: Izrael legyen tekintettel a muszlim ünnepre, miközben október 7-i terrortámadást éppen egy zsidó ünnepen indította a Hamász.

Az izraelieknek megvannak a maga szempontjai a tűzszünetre. Néhányan támogatják azt a túszok és családjaik iránti szimpátiájuk miatt, vagy azért, mert úgy gondolják, hogy ez ártana Netanjahunak. Mások ellenzik, mert ez valószínűleg még több zsidó vérontást fog jelenteni a jövőben. De amerikai érdekek is szerepet játszanak. Ez az alku nem csupán a holokauszt óta a zsidók legnagyobb tömeggyilkosságának elkövetői számára biztosít győzelmet;

ez azt jelenti, hogy a Hamász belátható időn belül a legfontosabb tényező lenne a palesztin politikában, aminek a regionális stabilitásra nézve kiismerhetetlen következményei lennének.

Ez ajándék lesz iráni finanszírozóiknak és máshol élő szövetségeseiknek, például a hutiknak, akik a világgazdaságot fenyegetik Biden ostoba, október 7. előtti iráni megbékélése miatt. Mindenekelőtt, egy olyan világban, ahol az Egyesült Államok még mindig pótolhatatlan szerepet játszik a nyugati értékek és biztonság védelmezőjeként, az a buzgalom, amellyel Biden ezt az erkölcstelen alkut követi, azt mutatja, hogy az amerikai külpolitika milyen mélyre süllyedt az irányítása alatt.

„Érzelmileg, mentálisan fáj nekünk, amerikaiaknak, amikor az elnökünkre nézünk”

Amerika akkor sikeres a külpolitikában, amikor erőt sugároz — nyilatkozta lapunknak Bryan Leib, amerikai politikai kommentátor, az Alapjogokért Központ vezető kutatója.