Netanjahu: A teljes gázai győzelem hetekre lesz a rafahi hadműveletet követően

A Gázai övezet legdélebbi városában, Rafahban végrehajtandó izraeli katonai művelet „kissé elhalasztható”, ha sikerül megállapodni az Izrael és a Hamász közötti, hetekig tartó tűzszünetről – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap az amerikai CBS News hírtelevíziónak adott interjújában, de azt állította, hogy a teljes győzelem Gázában „hetekre van”, amint megkezdődik a bevonulás.

A CBS News „Face the Nation” című műsorában Margaret Brennannal beszélgetve Netanjahu megerősítette, hogy egy megállapodás van készülőben, de részleteket nem közölt.

Az izraeli média arról számolt be, hogy a párizsban megtartott tárgyalásokon a közvetítők haladást értek el az ideiglenes tűzszünetről és a Gázában fogva tartott több tucat túsz, valamint az Izrael által fogva tartott palesztin terrorista foglyok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megkötésében.

Több izraeli médium meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy a háborús kabinet hallgatólagosan már jóváhagyta a megállapodást — közölte a Times of Israel.

Párizs után a tárgyalások vasárnap Katarban szakértői szinten folytatódtak – jelentette az egyiptomi állami Al Qahera TV, egy egyiptomi tisztviselőre hivatkozva, aki szerint további megbeszélések következnek Kairóban az ideiglenes tűzszünet és a szabadon bocsátás elérése érdekében.

Több jelentés is jelezte, hogy a vázlatban szerepel a Gázában fogva tartott mintegy 40 túsz – köztük nők, gyermekek, katonanők, idősek és betegek – első szakaszban történő szabadon bocsátása cserébe az izraeli haderő hat hétre szüneteltené a terrorellenes hadjáratot.

Körvonalazódnak a gázai túszalku új feltételei

Kézzelfogható eredménye lehet a párizsi tárgyalásoknak, bár az ár rendkívül magas.

A megállapodás azt is tartalmazza, hogy Izrael több száz palesztin terrorista elítéltet enged szabadon, valamint „átcsoportosítja” az izraeli csapatokat a Gázai övezeten belül – ám nem ígér teljes kivonulást, ahogyan azt a Hamász korábban követelte.

A vázlat szerint Izrael lehetővé tenné a palesztin nők és gyermekek visszatérését a Gázai övezet északi részébe, ahonnan a harcok során százezrek menekültek ki, és amelyet Izrael elvágott az enklávé többi részétől.

Sami Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője Netanjahu megjegyzéseire reagálva azt mondta, hogy azok kétségbe vonják Izrael hajlandóságát a túszalku biztosítására.

„Netanjahu megjegyzései azt mutatják, hogy nem érdekli a megállapodás elérése” – mondta Abu Zuhri a Reutersnek, azzal vádolva az izraeli vezetőt, hogy „a palesztinok bombázása és a gázai palesztinok vérontása mellett” akarja folytatni a tárgyalásokat.

Közben Izrael terveket dolgoz ki a Hamász terrorcsoport elleni offenzívájának kiterjesztésére a gázai-egyiptomi határon fekvő Rafahra, ahol a terület 2,3 milliós lakosságának több mint fele keresett menedéket. Humanitárius csoportok katasztrófára figyelmeztetnek, mivel Rafah a segélyek fő belépési pontja, az USA és más szövetségesek pedig azt mondták, hogy Izraelnek el kell kerülnie, hogy civilek megsebesüljenek.

Izrael politikai és katonai vezetői azt mondták, hogy a művelet addig nem kezdődik meg, amíg a nem harcoló személyek biztonsága nem biztosított.

Netanjahu közölte, hogy a héten összehívja a kabinetet, hogy jóváhagyja a rafahi akció operatív terveit, beleértve a civilek evakuálását is.

„Amint megkezdjük a rafahi hadműveletet, a harcok intenzív szakasza hetekre van a befejezéstől. Nem hónapokra” – mondta Netanjahu a CBS-nek.

„Ha nincs megállapodás, akkor is megcsináljuk. Meg kell tennünk, mert a teljes győzelem a célunk, és a teljes győzelem elérhető közelségben van”.

Nobel díjas közgazdász: A Hamász ultimátumra játszik

Robert Aumann szerint a Hamász többet nyerne egy tűzszünettel mint Izrael, pusztán azért, mert Izrael racionális választ akar adni egy irracionális követelésre.

Netanjahu elmondta, hogy a hat megmaradt Hamász-zászlóaljból négy Rafahban összpontosul.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC-nek vasárnap reggel azt mondta, hogy Joe Biden elnök nem kapott tájékoztatást a rafahi tervről, és azt mondta:

„Úgy gondoljuk, hogy ezt a műveletet nem szabad folytatni, amíg nem látunk egy tervet a civilek védelmére”.

Sullivan vasárnap azt is megerősítette a CNN-nek, hogy Izrael, az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar képviselői, akik a múlt hét végén Párizsban találkoztak, „egyetértésre jutottak abban, hogy milyenek lennének egy ideiglenes tűzszünetre vonatkozó túszalku alapvető körvonalai”.

Sullivan elmondta, hogy egy ilyen megállapodás

„még mindig tárgyalás alatt áll a részletek kidolgozása tekintetében. Katarnak és Egyiptomnak közvetett tárgyalásokat kell folytatnia a Hamásszal, és végső soron bele kell egyeznie a túszok szabadon bocsátásába”

– tette hozzá. „Ez a munka folyamatban van. És reméljük, hogy az elkövetkező napokban eljutunk arra a pontra, amikor valóban lesz egy határozott és végleges megállapodás.”

Netanjahu a CBS News-nak adott interjúja angol nyelven ide kattintva megtekinthető.

„A palesztinok többsége nem egyenlő a Hamásszal.” Tényleg nem?

Bár nem minden palesztin tagja a Hamásznak, a legtöbben egyetértenek alapvető ideológiájával.