Netanjahu meghatározta a feltételeket a Hamász elleni háború befejezéséhez

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap megfogalmazta az ország alapvető követeléseit a Hamász elleni gázai háború befejezéséhez.

„Az alapvető cél mindenekelőtt a Hamász felszámolása. E cél eléréséhez három dologra van szükség” – mondta Netanjahu újságíróknak a kabinet heti ülése előtt a tel-avivi Kirjá katonai bázison.

„Az első követelmény a Hamász zászlóaljainak összeomlása. Eddig a 24 zászlóaljból 17-et tettünk harcképtelenné. A fennmaradó zászlóaljak többsége a Gázai övezet déli részén és Rafahban van – ezekkel is foglalkozni fogunk”

– mondta.

Miután a zászlóaljakat megsemmisítették, az izraeli hadseregnek kiürítési műveleteket kell majd végrehajtania, hogy megakadályozza a Hamászt abban, hogy újjáépítse hadseregét, „ahogyan erőink nagyon agresszív rajtaütésekkel elszántan teszik ezt az övezet északi és középső részén”

– folytatta Netanjahu.

Végül, mondta Netanjahu, Izraelnek be kell fejeznie „a földalatti [alagutak] semlegesítését, ahogy erőink szisztematikusan végzik azt Khan Juniszban és az övezet minden részén. Ez több időt igényel”.

Az Izraeli Védelmi Erők nem fognak kivonulni Gázából, amíg fel nem számolják a Hamászt, vissza nem kapják mind a 136 túszt és nem biztosítják, hogy a tengerparti enklávé soha többé ne jelentsen fenyegetést a zsidó államra

– ismételte meg Netanjahu.

Netanjahu felszólított arra is, hogy

az UNRWA palesztin menekültügyi ügynökséget más, „a terrorizmus támogatása által nem beszennyezett” segélyszervezetekkel váltsák fel.

10 tévhit az ENSZ terrorpárti szervezetéről

„Nincs még egy olyan ENSZ-szervezet, amely szinte egy teljes lakosság egészségügyi és oktatási költségeit fedezné – a helyi kormányzat helyett.”

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter a The Wall Street Journal című lapban vasárnap korábban megjelent interjúban bírálta Joe Biden amerikai elnököt, mondván, hogy Donald Trump jobb lett volna Izraelnek a jelenlegi háború idején.

„Ahelyett, hogy teljes támogatását adná nekünk, Biden azzal van elfoglalva, hogy humanitárius segélyt és üzemanyagot adjon Gázának, ami aztán a Hamászhoz kerül”

– vádolt az amerikai vezetést Ben-Gvir.

„Ha Trump lenne hatalmon, az USA magatartása teljesen más lenne”.

Ronen Bar, az Izraeli Biztonsági Ügynökség, vagyis a Shin Bet vezetője szerint a Hamász az övezetbe érkező segélyek legalább 60 százalékát saját céljaira irányítja át – jelentette a 12-es hírcsatorna január 31-én. Ennek ellenére Washington továbbra is nyomást gyakorol Izraelre, hogy engedje be a Gázai övezetbe az élelmiszert, az üzemanyagot és a gyógyszereket.

„Nincs szükségem segítségre, hogy eligazodjak az Egyesült Államokkal és a nemzetközi közösséggel való kapcsolattartásban, miközben szilárdan kiállunk nemzeti érdekeink mellett. Hála Istennek, ezt már évek óta csinálom”

– mondta Netanjahu vasárnap, nyilvánvalóan jobboldali koalíciós partnerére célozva.

„Izrael szuverén állam. Nagyra értékeljük a támogatást, amelyet a háború kitörése óta kaptunk a Biden-kormányzattól….. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek nézetkülönbségeink, de ezeken eddig sikerült határozott és mérlegelt döntésekkel felül kerekednünk”

– jegyezte meg.

Január 8-án Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője a The New York Timesnak azt mondta, hogy Izrael a Hamász elleni háború új, kevésbé intenzív szakaszába lépett, amely kevesebb szárazföldi csapatot és légicsapást foglal magában.

A lépés azt követően történt, hogy Washington ismételten felszólította Izraelt, hogy csökkentse a harcok intenzitását az enklávéban.

Pontosan egy héttel később Joav Gallant izraeli védelmi miniszter sajtótájékoztatót hívott össze, hogy jelezze a gázai heves harcok közelgő befejezését.

„Az intenzív manőverek szakasza a Gázai övezet északi részén véget ért, és délen is hamarosan véget ér”

– jelentette ki Gallant.

Naftali Bennett rámutat a világ kétszínűségére

Egyértelműen fogalmazott a CNN műsorvezetőjének a volt miniszterelnök.