Összevesztek egymással a Hamász gázai és külföldi vezetői

A The New York Times azt írja, hogy a terrorszervezet gázai vezetői szerint a harcok átmeneti szüneteltetésére van szükség, míg a külföldön tartózkodók további engedményeket akarnak kicsikarni Izraeltől.

Miközben Izrael a Hamász válaszát várja az új tűzszüneti megállapodásra, a magas rangú Hamász-vezetők közötti belső nézeteltérések akadályozzák, hogy a terrorszervezet megállapodásra jusson a párizsi csúcstalálkozón megfogalmazott javaslatról – mondták a tárgyalásokat ismerő források.

A források szerint a szervezet belső dinamikájában „fordulat állt be”, a Hamász gázai vezetője, Jahja Szinvár, aki a hírek szerint kimerült a hónapok óta tartó harcok miatt, azt mondta, hogy

hajlandó elfogadni az izraeli javaslatot, amely az ellenségeskedések hat hétig tartó kezdeti szüneteltetésére vonatkozik.

A Hamász más vezető tagjai a Gázai övezetben osztják ezt az álláspontot.

Ezzel szemben a Hamász külföldön tartózkodó politikusai több engedményt követelnek Izraeltől, és egy állandó tűzszünetet akarnak elérni az övezetben.

A Hamászon belüli nézeteltérések a New York Times szerint csak egy a különböző akadályok közül, amelyek hátráltatják a lehetséges megállapodást, amelynek alapelveiről az Egyesült Államok, Izrael, Egyiptom és Katar katonai hírszerzési vezetői állapodtak meg.

Izraeli szakértő: Problémás hírek érkeztek Gáza északi részéről

Seth Frantzman, izraeli Közel-Kelet-szakértő és a Jerusalem Post munkatársa egy fenyegető problémára hívta fel a figyelmet.

A javaslat a harcok hathetes kezdeti szüneteltetését írja elő. A jelentés szerint a közvetítők ezt a szünetet arra tervezik felhasználni, hogy a háború végleges befejezésére törekedjenek.

A javaslatot az izraeli háborús kabinetnek is el kell fogadnia, miután már megkapta a Moszad vezetőjének, David Barneának a jóváhagyását, aki részt vett a tárgyalásokon.

Hivatalos források a Wall Street Journalnak elmondták, hogy a gázai Hamász-vezetés hajlandó elfogadni egy hathetes tűzszünetet, mivel úgy vélik, hogy „ez időt adna a Hamásznak az újjászerveződésre”, és lehetővé tenné, hogy „a humanitárius segélyek eljussanak a gázaiakhoz”.

Az új túszalku előtt álló számos akadály ellenére a tárgyalásokban részt vevő közvetítők az elmúlt napokban optimizmusuknak adtak hangot, mondván, hogy a felek között fennmaradó szakadékok a következő hetekben csökkenhetnek.

Megdöbbentő: a Palesztin Hatóság „kész átadni” a hatalmat a Hamásznak!

A palesztinok többsége szerint is a Hamász „a legérdemesebb arra, hogy a palesztin népet képviselje és vezesse”.