Megdöbbentő: a Palesztin Hatóság „kész átadni” a hatalmat a Hamásznak!

A Palesztin Hatóság kész átadni a hatalmat a Hamásznak a gázai háború befejezése után – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője az Al Arabiya című lapnak a hétvégén.

Amint Izrael Hamász elleni szárazföldi hadművelete befejeződik, Rámalláh „kész általános választásokat tartani, és ha a Hamász győz, az elnök átadja a [Palesztin] Hatóságot” – közölte Nabil Abu Rudeineh palesztin szóvivő szombaton.

A Hamász népszerűsége megugrott azután, hogy október 7-i támadása során mintegy 1200 embert mészárolt le Izraelben.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a palesztinok többsége úgy véli, hogy a Hamász „a legérdemesebb arra, hogy a palesztin népet képviselje és vezesse”.

Egy Abbász és a dohai székhelyű Hamász-vezető, Iszmail Haníje közötti elnökválasztáson az utóbbi a szavazatok 78 százalékát kapná. A válaszadók 51 százaléka pedig azt mondta, hogy a Hamász jelöltjére szavazna, ha Abbász parlamenti választást írna ki.

„A Hamásszal való kapcsolatfelvétel nem állt meg Algériában, El-Alameinben vagy bárhol máshol” – mondta Abu Rudeineh az Al Arabiyának, utalva az Abbász Fatah-frakciója és a Hamász között korábban folytatott megbékélési tárgyalásokra.

„A fő probléma azonban, amellyel most mindannyiunknak szembe kell néznünk, a palesztin nép elleni háború, a tömeges kiirtás és a Jeruzsálem elpusztítására tett kísérlet”

– hangsúlyozta Abu Rudeineh, és felszólított minden palesztint, hogy álljon a nemzetközileg elismert Palesztin Hatóság mögé.

A Hamász a múlt hónapban Katarban titkos tárgyalásokat folytatott a PH képviselőivel egy politikai szövetség megkötéséről – jelentette a The Wall Street Journal. A tárgyalásokon részt vett Haníje és a Hamász korábbi vezetője, Khaled Mashaal, valamint Abbász legfőbb bizalmasa, Husszein al-Sejk.

„Bármikor bekövetkezhet” a Netanjahu-korszak vége

Egyre többen vélik úgy a Likudon belül, hogy Benjamin Netanjahu napjai meg vannak számlálva a párt élén.

Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnök december 8-án azt mondta, hogy a Hamász elleni háború előnyös kimenetele az lenne, ha a terrorszervezet partnerként csatlakozna egy palesztin vezetésű kormányzó testülethez.

„Ha készek a megállapodásra, és valóban elfogadják a PFSZ politikai platformját, elfogadják a harc eszközeit, … akkor lesz hely a tárgyalásokra” – mondta.

A Hamász „a palesztin politikai mozaik lényeges része”, és Izrael kinyilvánított célja, hogy elpusztítsa a terrorista csoportot, elfogadhatatlan

– jelentette ki Shtayyeh.

Eközben az amerikai külügyminisztérium nem zárta ki, hogy a Hamász megtartja a hatalmat Gázában, vagy csatlakozik a Palesztin Hatóság vezette kormányzó testülethez egy egységmegállapodás részeként, vagy a Júdea-Szamária és a Gázai övezetben tartott választásokat követően.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter többször kijelentette, hogy a háború után Gázát át kell adni a Palesztin Hatóságnak. „A megoldásnak magában kell foglalnia a palesztin vezetésű kormányzást és a Gázai övezetet egyesíteni kell Ciszjordániával a PFSZ alatt” – mondta Blinken november 8-án.

Fény a gázai metró végén 6. rész – Örökölhető menekült-státusz

Október 7-e után felvetődik a kérdés, hogy mi szükség van egy olyan segélyszervezetre, amely abban érdekelt, hogy egyre nagyobb legyen, hogy a menekültek száma soha ne csökkenjen?