„Bármikor bekövetkezhet” a Netanjahu-korszak vége

Miközben a Likud miniszterei és képviselői egységfrontot alkotnak Benjamin Netanjahu mögött, egyre többen úgy vélik, hogy napjai a párt élén meg vannak számlálva – mondták a Jerusalem Postnak a párton belüli források.

Az október 7-i katasztrofális eseményeken és a párt bázisán belül egyre erősödő ellenérzéseken túl, az, hogy a miniszterelnök nem fogja tudni teljesíteni a Hamász megsemmisítésére és az összes túsz visszaszolgáltatására tett ígéretét, a Jerusalem Postnak nyilatkozó képviselők megjegyezték, hogy a párt a legtöbb felmérésen rosszul szerepel – 16 és 18 képviselői hely között a jelenlegi 32-vel szemben.

Ha a Likud egy jövőbeli választáson már nem lesz kormánypárt, akkor a jelenlegi 18 miniszterének szinte mindegyike (Netanjahut nem számítva) ellenzéki képviselőként fog tevékenykedni – és a jelenlegi képviselők többsége munkanélkülivé válik. Ezért a színfalak mögött a képviselők elkezdtek a lehetséges utódok felé nyitni,

köztük Nir Barkat gazdasági miniszter, Jiszráel Katz külügyminiszter, Juli Edelstein, a Knesszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke, valamint Joáv Gallant védelmi miniszter és mások felé

– mesélte két párton belüli forrás, akik névtelenségük megőrzése mellett beszéltek a Postnak.

Valójában a potenciális utódok nagy száma is részben felelős azért, hogy Netanjahu még mindig miniszterelnök. A Knesszet protokollja lehetővé teszi a „konstruktív bizalmatlansági szavazásnak” nevezett eljárást, amikor ahelyett, hogy feloszlana és választásokat tartana, a Knesszet 120 tagjának többsége megszavazhatja egy új kormány felállítását.

Az ellenzéki Nemzeti Egység, Jes Atid és a Jiszráél Bejtenu pártok feltehetően támogatnának egy ilyen lépést – de az együttesen 42 képviselői helyükhöz legalább 19 képviselőnek kellene a Likudból is támogatnia a javaslatot.

A Likudban az utódok sokasága és az, hogy nem sikerült egyetlen jelölt mögé felsorakozni, azt jelenti, hogy a szavazatok nem állnak össze. Még ha az egyik potenciális utódnak sikerülne is jelentős követőtábort teremtenie a párton belül, 19 képviselő még mindig irreálisan magas szám – magyarázta egy forrás.

„Le akarják váltani” — egyre mélyülnek az ellentétek az izraeli vezetésen belül

A belföldi és nemzetközi nyomás mellett belső vitákkal is küzd az izraeli háborús kabinet.

Marad a választás, amihez 61 képviselőnek kell megszavaznia a Knesszet feloszlatását. Az ellenzék jelenleg 56 főt számlál, így a kormány megbuktatásához a Likudból öt képviselőnek kellene szavaznia, ami reálisabb szám.

A lehetséges jelöltek Gallant, Edelstein és Gila Gamliel hírszerzési miniszter, valamint David Bitan, Eli Dallal, Galit Distal-Atbarjan, esetleg Talli Gotliv képviselők és mások.

Egy ilyen lépés azonban ahelyett, hogy a Likudból választana utódot, lényegében egy Likud-vezetésű kormányt buktat meg, ami már túl sok lehet a Likud bázisa számára. Ez pedig a 22-es csapdájához vezet: az az öt, a kormány megbuktatására szavazó személy lehet, hogy már nem lenne szívesen látott a Likudban – így akár a Nemzeti Egység vezetőjéhez, Beni Ganzhoz is csatlakozhat a következő választásokon.

Ráadásul a Likudban senki sem akar az első lenni, aki háborús időkben nyilvánosan kihívja Netanjahut – mondta egy forrás -, ezért bármilyen politikai lépés időzítése, valamint a 22-es csapdájából való lehetséges kiút két tényezőtől függ: Ganztól és a tüntetőktől.

Ganz korábban azt mondta, hogy pártja csak addig marad a háborús egységkormányban, amíg úgy érzi, hogy releváns tud maradni a háborús döntéshozatali folyamatokban.

A központi kérdés rövidesen az lesz, hogy Izrael nyisson-e egy újabb frontot az északi határon – és hogy Ganz részese akar-e lenni ennek a döntésnek. Ha azonban nem jönne létre az északi front, vagy Gantz úgy döntene, hogy már nem releváns a kormányban maradása, távozása valószínűleg azt jelezné, hogy a politikai harc folytatódik. Ez, a várható tömegtüntetéshullámmal párosulva, elég lehet öt Likud-képviselőnek ahhoz, hogy Netanjahu ellen lépjen – talán anélkül, hogy meg kellene válnia a mandátumától.

Egy másik forgatókönyv szerint Netanjahu maga előzi meg a tiltakozási hullámot azzal, hogy maga írja ki a választásokat.

Mindenesetre több forrás is úgy véli, hogy a politikai felfordulás közelebb van, mint ahogyan az a felszínen látszik, sőt egyikük úgy becsülte, hogy

a következő két hétben vagy két hónapban bármikor bekövetkezhet.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Olyanok, mint az ovisok” – brutálisan összeveszett az izraeli háborús kabinet

Egyre feszültebb a viszony Joáv Gallant védelmi miniszter és Benjamin Netanjahu miniszterelnök között.