„Olyanok, mint az ovisok” – brutálisan összeveszett az izraeli háborús kabinet

Joáv Gallant védelmi miniszter kiviharzott a háborús kabinet szombat esti üléséről, mert vitába keveredett Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

Amikor Gallant megérkezett a tel-avivi Kirja katonai bázisra, a miniszterelnöki hivatal tisztviselői közölték vele, hogy kabinetfőnökét, Shachar Katzot nem engedik be, arra hivatkozva, hogy a tanácsadóknak és asszisztenseknek kint kell maradnia – írta meg az izraeli média szombat este.

Egy meg nem nevezett forrás azt mondta a csatornának, hogy a résztvevőket már a találkozó előtt értesítették arról, hogy a tanácsadókat és asszisztenseket nem engedik be, de Gallant későn érkezett, „és láthatóan nem kapta meg az emlékeztetőt”.

A 13-as csatorna szerint Netanjahu ennek ellenére öt tanácsadót is hozott magával az ülésre.

Gallant katonai titkára, Guy Markizano dandártábornok maradhatott volna, de a védelmi miniszter nem volt hajlandó elfogadni a helyzetet, kisétált, és magával vitte Katzot és Markizanót is.

„Ne akadályozzatok a munkámban” – mondta Gallant Netanjahunak és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadónak, mielőtt dühösen távozott.

„Elfelejtetted, hogy te is csak egy tanácsadó vagy”

– vetette még oda Hanegbinek távozás közben.

Gallant egy órával később visszatért a találkozóra. A beszámolók szerint a megbeszélésnek ezen a részén egyetlen segítője sem volt jelen.

„Le akarják váltani” — egyre mélyülnek az ellentétek az izraeli vezetésen belül

A belföldi és nemzetközi nyomás mellett belső vitákkal is küzd az izraeli háborús kabinet.

Az esetről beszámoló jelentések nem részletezték, hogy kik vettek még részt a találkozón, de a Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke nem volt ott.

Tally Gotliv, Netanjahu és Gallant Likud pártjának képviselője óvodás bohóckodásnak minősítette az incidenst.

„Hogyan támaszkodhatunk egy olyan szűk kabinetre, amely úgy viselkedik, mint az óvodás gyerekek?” – írta Gotliv az X-en. „Nincs ott egyetlen felelős felnőtt sem, aki viselkedésre szólíthatná fel az embereket?

Kisgyerekek, ilyenek vagytok, ráadásul egy háború kellős közepén”

– tette hozzá.

A mostani incidens volt a legújabb jele annak, hogy a háború haladásával Netanjahu és Gallant között egyre feszültebb a viszony.

Megtörtént a bejelentés: Jeruzsálembe utazik Szijjártó Péter

A külügyminiszter a Facebook-oldalán írt az Izraellel kapcsolatos magyar álláspontról.