„Le akarják váltani” — egyre mélyülnek az ellentétek az izraeli vezetésen belül

A belföldi és nemzetközi nyomás mellett belső vitákkal is küzd az izraeli háborús kabinet.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb politikai válsággal néz szembe, amelyben ezúttal védelmi minisztere, Joáv Gallant és a háborús kabinet tagja, valamint egykori politikai riválisa, Beni Ganz az érintett.

A miniszterelnökre egyre nagyobb belpolitikai nyomás nehezedik az október 7-i biztonsági és hírszerzési mulasztások, a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásának sikertelensége, valamint a palesztin civil áldozatok számának növekedése miatti nemzetközi bírálatok miatt.

A The Jerusalem Post szerint Netanjahu és a háborús kabinet tagjai közötti szakadék napról napra mélyül a Gáza elleni folyamatos támadással.

Az izraeli média arról számolt be, hogy a Netanjahu és Gallant közötti „jelentős feszültségek” eszkalálódtak.

Gallant és Ganz, a háromtagú háborús kabinet két tagja feltűnően hiányzott Netanjahu szombat esti sajtótájékoztatójáról. A jelentések szerint mindketten visszautasították a meghívást, hogy a miniszterelnök mellett jelenjenek meg.

A nézeteltérések fő pontjai közé tartozik az izraeli háború intenzitása a Gázai övezet déli részén, valamint a Palesztin Hatóság lehetséges szerepe a tengerparti enklávé háború utáni irányításában.

„Azt hiszem, a válasz egyszerű. Netanjahu megértette, hogy Gallant és Ganz is le akarja váltani őt a miniszterelnöki posztról, ha a háború véget ér”

– mondta a The Media Line-nak Efraim Inbar professzor, a Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet elnöke.

Helycsere: új külügyminisztert neveztek ki Izraelben

Eli Cohen veszi át az energiaügyi minisztériumot, Jiszráel Katz pedig a külügyminisztériumot.

Gallant és Netanjahu számára nem idegenek a viták. Netanjahu tavaly márciusban menesztette Gallantot, mert ellenezte a kormány igazságügyi reformjavaslatát. Ez az intézkedés tömeges tüntetéseket váltott ki, ami két héttel később Gallant elbocsátásának visszavonásához és a törvényjavaslat felfüggesztéséhez vezetett.

Minden héten izraeliek ezrei vesznek részt Tel-Avivban tüntetéseken, amelyeken azt követelik, hogy a kormány tegyen többet a megmaradt izraeli túszok szabadon bocsátása érdekében. Ezek a tiltakozások a közelmúltban választások kiírását is követelték. Több volt miniszterelnök is lemondásra szólította fel Netanjahut.

„Kétlem, hogy a kormánynak extra nyomásra lenne szüksége ahhoz, hogy megpróbálja kiszabadítani az elrabolt izraelieket, és

teljesen világos, hogy a háború fő célja – a Hamász legyőzése – elsőbbséget élvez az elraboltak kérdésével szemben”

– mondta Inbar.

Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnökeként Netanjahu sok politikai vihart átvészelt már, népszerűsége mégis zuhanórepülésben van.

Egy nemrégiben készült közvélemény-kutatás szerint Netanjahu támogatottsága egyértelműen csökken, az izraeliek 70%-a lemondását akarja.

A háború támogatottsága azonban továbbra is magas, és a veterán politikus erre számít, hogy hatalmon maradjon.

Miközben a Gázai övezetben dúlnak a harcok, és a halálos áldozatok száma egyre nő, nincs világos kép arról, hogy mit fog tenni Izrael, ha véget ér a háború – jegyzi meg a JPost cikke.

Államtitkokat kotyogott ki a volt izraeli miniszterelnök

Naftali Bennett az IDF katonai cenzorainak jóváhagyása nélkül tette közzé egy véleménycikket a Wall Street Journalban.