Izraeli szakértő: Problémás hírek érkeztek Gáza északi részéről

Problémás hírek Gáza északi részéről. Egy olyan területen, ahol Izrael három hónapja tevékenykedik, még mindig túl sok a terrorista – írja Seth Frantzman, izraeli Közel-Kelet-szakértő és a Jerusalem Post munkatársa.

Az IDF ma közölte: „Az elmúlt nap folyamán a Gázai övezet északi részén tevékenykedő IDF-csapatok több mint 15 Hamász-terroristát öltek meg a térségben zajló harcok során. Egy jelentős célzott rajtaütés során, amely a térségben egy iskolába beágyazott terrorista infrastruktúra ellen irányult, az IDF csapatai mintegy 10 Iszlám Dzsihád terrorista ügynököt fogtak el, akik az iskolát rejtekhelyként használták. Ezen kívül a csapatok öt tüzelésre kész rakétát találtak és semmisítettek meg a térségben.”

Szerintem komoly probléma, hogy Gáza északi részét soha nem foglalta el az IDF teljesen, és a Hamász folyamatosan igyekszik „felbukkanni” az ott élő 250-400 ezer civil között.

Sok ember azt fogja most mondani, hogy „nos, ez csupán maroknyi terrorista a 200 ezer civil között”…igen… de ez a Hamász stratégiája most Gázában: terrorista sejtekkel akar beszivárogni ezekre a területekre és „gerilla” háborút akar folytatni.

A céljuk a felőrlés. Tehát néhány tucat terrorista már problémát jelent.

„Miért vádolják Izraelt népirtással, ha Moszul ostroma után ez fel sem merült?”

David P. Goldman, világhírű amerikai közgazdász vette védelmébe a zsidó államot.

Itt dől majd el, hogy a gázai hadműveletek sikeresek lesznek-e, vagy pedig a Hamász egyik területről a másikra költözik, miközben a vezetése sértetlen marad. Eddig Szinvár és többi vezető többnyire sértetlen.

A Hamász elvesztette zászlóalj- és dandárparancsnokait, de lehet, hogy most nem ez a legnagyobb probléma számukra:

ha a Hamász célja most a kis terrorsejtek alkalmazása, akkor nincs szükségük „zászlóalj” parancsnokokra.

A terroristák kis csoportjait kell mozgatniuk, alapvetően tehát csupán szakaszparancsnokokra van szükségük.

A probléma az, hogy ha az a következtetés, hogy az észak-gázai hadművelet sikeres volt, és ennek ellenére a Hamász most ott igyekszik újra felbukkanni… akkor egy fenyegető problémával állunk szemben.

Megdöbbentő: a Palesztin Hatóság „kész átadni” a hatalmat a Hamásznak!

A palesztinok többsége szerint is a Hamász „a legérdemesebb arra, hogy a palesztin népet képviselje és vezesse”.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.