Amerika végre keményen odacsapott Teherán jemeni csatlósainak

Az amerikai és a brit hadsereg hétfő este az Irán által támogatott jemeni húszi célpontokat bombázott. Ez volt a második alkalom, hogy a két szövetséges összehangolt megtorló csapást mért a lázadók rakétaindító eszközeire.

Tisztségviselők szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hadihajókról és tengeralattjárókról indított Tomahawk rakétákat és vadászgépeket vetett be a húszi rakétaraktárak, drónok és kilövőállások megsemmisítésére. A névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó tisztviselők elmondták, hogy Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia is hozzájárult a katonai akcióhoz, többek között hírszerzéssel és megfigyeléssel.

Közös nyilatkozatban a hat szövetséges nemzet közölte, hogy a csapások célpontja kifejezetten a húszik egy földalatti raktárának, valamint a lázadók rakéta- és légi megfigyelési képességeivel kapcsolatos helyszínek voltak.

„Célunk továbbra is a feszültségek enyhítése és a stabilitás helyreállítása a Vörös-tengeren, de hadd ismételjük meg a húszi vezetésnek szóló figyelmeztetésünket:

a folyamatos fenyegetésekkel szemben nem fogunk habozni, hogy megvédjük az életeket és a kereskedelem szabad áramlását a világ egyik legkritikusabb vízi útvonalán”.

Hatalmas fegyverkezésbe kezd az izraeli légierő

Több tízmilliárd dollár értékben fognak beszerezni új vadászgépeket és harci helikoptereket.

Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő újságíróknak elmondta, hogy a csapások sor 25-30 rakétát vetettek be, és minden helyszínen több célpontot is eltaláltak, hozzátéve, hogy a támadás sikeres volt minden célpont ellen, beleértve a földalatti raktárban lévő „fejlettebb fegyverek” megsemmisítését.

A tisztviselő szerint ez volt az első alkalom, hogy ilyen „fejlett fegyvereket” (feltehetőleg ballisztikus rakétákat – szerk.) vettek célba.

A tisztviselő azt is elmondta, hogy a USS Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozó vadászrepülőgépei hajtották végre a csapásokat, de a támadásban részt vett hajók között volt a USS Gravely és a USS Mason, mindkettő haditengerészeti romboló, valamint a USS Philippine Sea cirkáló is.

A közös műveletre mintegy 10 nappal azután került sor, hogy amerikai és brit hadihajók és vadászgépek 28 helyszínen több mint 60 célpontra mértek csapást a nemzetközi kereskedelmi hajókat hónapok óta támadó húszikra.

Washington egy hatalmas alkuval hozná el a közel-keleti békét

A színfalak mögött Amerika, Izrael és az arab országok folyamatosan egyeztetnek egy új regionális valóság megteremtéséről.