Hatalmas fegyverkezésbe kezd az izraeli légierő

Bár még négy év van hátra az amerikai katonai segélyekről szóló jelenlegi megállapodás lejártáig, Izrael már most megpróbálja előmozdítani egy jövőbeli megállapodás megkötését. A tervben szerepel vadászgépek és helikopterek beszerzése is.

A háború tanulságaként, valamint az Izraelt fenyegető jelenlegi és jövőbeli veszélyek fényében az izraeli légierő várhatóan drasztikus fegyverkezésbe kezd, és már dolgozik egy új terven, amelynek célja korszerű repülőgépek és helikopterek beszerzése, tudta meg az Israel Hayom.

A terv egy sor beszerzést irányoz elő, amely a becslések szerint több tízmilliárd dollár értékben négy századnyi fejlett vadászrepülőgép és két századnyi harci helikopter hadrendbe állítására irányulnak.

Az IDF mérlegelte annak lehetőségét is, hogy további légi utántöltő repülőgépeket szerezzen be. A terv emellett az IDF rendelkezésére álló lőszerek mennyiségének növelését és Izrael hazai gyártási képességeinek drasztikus növelését is előírja az önellátás növelése érdekében.

Az új századok közül kettő F-35-ös („Adir”) lesz, amelyek csatlakoznak a légierő már meglévő két F-35-ös századához. A másik két beszerzendő század új F-15-ösök (F-15IA) lesznek, amelyek szintén módosításokon esnek át az Izraeli Légierő számára.

Az új századok (egyenként 25 repülőgéppel) hadrendbe állításáról szóló döntés közvetlen következménye a gázai háborúnak, de annak a felismerésnek is, hogy

Izraelnek nagyobb és halálosabb légierőre van szüksége, amely képes a közeli és távoli színtereken jelentkező fenyegetésekkel sikeresen megbirkózni.

Izraeli kamikaze drónokat vesz a Magyar Honvédség

Magyarország több százmillió euró értékben vásárol a Hero drónokból.

Az izraeli légierő a két repülőgéptípus párhuzamos beszerzése mellett döntött, a hatótávolság, a hasznos teher és a lopakodó tulajdonságok tekintetében eltérő képességeik miatt. A döntés másik oda az volt, hogy Izrael ne támaszkodjon egyetlen beszállítóra, valamint hogy megpróbálják lerövidíteni a gyártáshoz és szállításhoz szükséges időtartamot.

A tisztviselők becslései szerint az új F-35-ös század beszerzését a következő napokban hagyják jóvá, míg az első F-15-ösökét még ebben a negyedévben jóváhagyják.

A terv megvalósítása jóval hosszabb időt vesz igénybe.

Az F-35-ösök a következő öt év során érkeznek, míg az első F-15-ösök az évtized vége felé.

Ezt a két üzletet a már meglévő amerikai-izraeli megállapodásból finanszírozzák, amely éves katonai segélyt biztosít Izraelnek.

A további két század beszerzésének előkészítése, amelynek finanszírozása a következő amerikai biztonsági segítségnyújtási megállapodáson keresztül történik majd (a jelenlegi megállapodás 2028-ban jár le).

A vadászrepülőgépek beszerzésével kapcsolatos tevékenységgel párhuzamosan két század korszerű Apache harci helikopter beszerzését is tervezik. A légierő már a háború előtt is azt tervezte, hogy a régi Apache századot kivonja, és csak egy századnyi fejlett Apache harci helikopter marad.

Német-izraeli páncéltörő rakétákat fognak gyártani Magyarországon

A Rheinmetall után újabb német hadiipari óriás döntött Magyarország mellett.

A Hamász támadására való reagálás késedelme a háború első óráiban, valamint a harcok során az erők földközeli támogatásának gyakori alkalmazása egyértelművé tette, hogy nagyobb harci helikopterflottára van szükség. Ezért úgy döntöttek, hogy azonnal elindítják a folyamatot egy Apache-század, majd később egy további század megvásárlására.

Ezeket az üzleteket még nem véglegesítették, illetve nem hagyták jóvá, de Izrael reméli, hogy gyorsan megtörténhet, és felgyorsíthatják a felszerelési folyamatokat, többek között arra alapozva, hogy ezeket a helikoptereket tömeggyártásban gyártják az amerikai hadsereg számára.

A légierő most azt is fontolgatja, hogy az amerikaiakkal kötött megállapodás egyik záradékára hivatkozva további négy légi utántöltő repülőgépet vásárol, amelyeket a légierő Nevatim bázisán felállítandó új század kapna meg.

Az új repülőgépek és helikopterek beszerzésén kívül a légierő rendelkezésére álló légi lőszerkészletek jelentős növeléséről is döntés született.

Ennek érdekében két párhuzamos folyamat zajlik: a beszerzések felgyorsítása az Egyesült Államokban és a beszerzések felgyorsítása Izraelben – beleértve az izraeli hadiipar által az Elbit Systems révén a nehéz lőszerekhez szükséges új gyártósorok megnyitását. Az Elbit emellett jelentősen növeli a szárazföldi erők számára szánt lőszerek gyártását, a páncélos és tüzérségi erőkre összpontosítva.

Izraelből venne önjáró tüzérséget a Magyar Honvédség?

Világszínvonalú hadieszközzel bővülhet a Magyar Honvédség arzenálja. Mutatjuk a részleteket.