74 korbácsütést kapott az iráni kurd nő, amiért nem viselt hidzsábot Teheránban

74-szer korbácsoltak meg egy Roya Heshmati nevű iráni kurd nőt, miután néhány hónapja közzétettek róla egy fotót, amelyen az látható, hogy nem visel hidzsábot Teheránban – jelentették iráni emberi jogi aktivisták szombaton. Heshmati nyíltan bírálta az iráni iszlám rezsim hidzsábtörvényét.

A Hengaw kurd emberi jogi szervezet által megosztott, a korbácsolásról szóló beszámolóban Heshmati azt állította, hogy amikor belépett a bíróságra, ahol a korbácsolásra sor került volna, levette a hidzsábját. Bár az ügyvédje és egy alkalmazottja is azt tanácsolta neki, hogy vegye fel a fejkendőjét, „hogy elkerülje a bajt”, ő úgy emlékeztetett, hogy „kifejezetten az ostorcsapások miatt jött” — jelenti a The Jerusalem Post.

A korbácsolást végrehajtó tiszt felszólította, hogy vegye fel a hidzsábot, de ő ezt megtagadta, még azután is, hogy megfenyegette, hogy keményen megkorbácsolja, és további 74 korbácsütést ad a büntetéséhez.

„Kitartottam az álláspontom mellett, és nem vettem fel a hidzsábot”

– hangsúlyozta Heshmati.

Végül két nő jött, és erőszakkal kendőt tettek a fejére, végül megbilincselték, hogy a kendőt rajta tartsák.

Heshamti leírta, hogy a szobában, ahol az ítéletet végrehajtották, volt egy ágy, amelynek mindkét oldalára bilincsek és vasgyűrük voltak hegesztve, valamint egy nagy festőállványra emlékeztető vaseszköz, amelynek közepén szintén bilincsek és egy vasbilincs volt.

„Egy teljesen felszerelt középkori kínzókamrára hasonlított”

– mondta Heshmati.

Iránban kivégeztek négy embert

A vád szerint a Moszadnak kémkedtek.

Heshmati azt írta, hogy halkan kántálta: „A nők nevében, az élet nevében, a rabszolgaság ruhái elszakadnak, fekete éjszakánk felvirrad, és minden korbácsot fejszével… „, miközben a korbácsolást végrehajtották. Hozzátette, hogy gondoskodott arról, hogy fájdalmát a jelenlévők ne érzékeljék, és amint elhagyta a szobát, levette a fejkendőt.

„A bírói ülésteremben elismerte, hogy kellemetlen az ügy, de ragaszkodott a végrehajtáshoz. Én a csendet választottam.

A bíró azt javasolta, hogy éljünk külföldön egy új életet; én megerősítettem az ellenállás iránti elkötelezettségünket, hangsúlyozva ennek az országnak az egyetemességét. Ő ragaszkodott a jogkövetéshez, én pedig arra buzdítottam a törvényt, hogy töltse be a szerepét, amíg mi kitartunk az ellenállásunkban”

– írta Heshmati.

Maziar Tatai, Heshmati ügyvédje kijelentette, hogy Heshmatit eredetileg azért tartóztatták le, és azért kobozták el a telefonját és a laptopját, mert egy hidzsáb nélküli képet tett közzé magáról – írja az Entekhab, egy iráni reformista híroldal, amelyet nemrég blokkoltak Iránban a kormány bírálata miatt.

Tatai hozzátette, hogy az iráni igazságszolgáltatás az eljárás során többször is megváltoztatta a Heshmati ellen felhozott vádakat, többek között a „rezsim elleni propaganda”, a „vallási hidzsáb nélküli utcán való megjelenés”, a „közszemérem sértése”, a „vulgáris tartalom előállítása” és a „korrupcióra való buzdítás” vádját.

Tatai megjegyezte, hogy Heshmati megkorbácsolására Iránban anyák napján került sor, amelyet Mohamed próféta lányának, Fatima Zahrának, Ali, az első síita imám férjének születésnapján ünnepelnek.

Az iráni igazságszolgáltatáshoz kötődő Mizan hírügynökség megerősítette, hogy Heshmatit 74-szer korbácsolták meg, de hangsúlyozta, hogy nem azért ítélték el, mert nem viselt hidzsábot, hanem „a promiszkuitás népszerűsítéséért” Teherán utcáin, miután pénzt kapott egy külföldi szervezett mozgalomtól.

Egy másik nemrégiben történt ügyben Zeinab (Bahar) Khonyabpourt két év börtönre ítélték, mert olyan fotókat tett közzé, amelyeken nem viselt hidzsábot – közölte a HRANA iráni emberi jogi szervezet.

Annak ellenére, hogy a Mahsa Amini meggyilkolását követő 2022-es iráni tüntetések után átmenetileg enyhítettek a hidzsábtörvények végrehajtásán, az iráni tisztviselők azóta felújították a hidzsábot nem viselő nőkkel szembeni kemény fellépést, és új intézkedéseket vezettek be, többek között térfigyelő kamerák használatával a hidzsábtörvények betartatására.

Amini kurd-iráni nőt 2022 szeptember közepén tartóztatták le az „erkölcsrendészet” emberei Teheránban, mert állítólag nem megfelelően viselte a hidzsábját, és a családja szerint a rendőrök a rendőrőrsre szállító furgonban megverték. Amini az őrsön összeesett, és később a kórházban meghalt.

Amini halála heves országos tüntetéseket váltott ki, amelyeket általában „Nő, élet, szabadság” („Jin, Jiyan, Azadî” kurdul) tüntetésekként emlegetnek, és amelyek hónapokig teljes erővel folytak.

Szombaton Mohammad Dehghan, Ebrahim Raiszi iráni elnök jogi ügyekért felelős alelnöke egy új, az iráni kormány által tavaly támogatott törvényjavaslattal állt elő, amely szigorítaná a hidzsáb viselésének elmulasztásáért járó büntetéseket, és az IRNA iráni hírügynökségnek azt mondta, hogy a törvényjavaslatot az igazságszolgáltatás átadta a parlamentnek, vagyis a parlament nem tudott rajta érdemben változtatni.

Dehghan hozzátette, hogy a törvényjavaslatot a 2022-ben Iránon végigsöprő tüntetések fényében terjesztették elő.

Az alelnök hozzátette, hogy a kormány megpróbálta némileg „felhígítani” a törvényjavaslatot, de nem tudott túl sokat tenni, mivel az igazságszolgáltatástól származó törvényjavaslatról van szó. A törvényjavaslatot a parlamentnek küldték, amely további módosításokat eszközölt rajta, mielőtt továbbította volna az Őrök Tanácsának, amelynek feladata a parlament által elfogadott törvények jóváhagyása.

A törvényjavaslatot azóta is vizsgálják, és az Őrök Tanácsa állítólag számos kifogást emelt a javaslattal szemben.

Kómában az iráni nő, akit erkölcsrendőrök bántalmaztak

Egy kurdok által támogatott jogvédő csoport szerint egy 16 éves lány kómában van, miután a teheráni metróban erkölcsrendőrök bántalmazták.