Kómában az iráni nő, akit erkölcsrendőrök bántalmaztak

Kómában van és szigorú biztonsági intézkedések mellett kórházban kezelik azt a 16 éves iráni lányt, akit a teheráni metróban támadtak meg az erkölcsrendőrök – közölte kedden egy jogvédő csoport az AFP hírügynökséggel.

A Hengaw nevű kurd központú jogvédő csoport közölte, hogy a tinédzser, akit Armita Garawandként azonosítottak,

súlyosan megsérült a teheráni metróban a női erkölcsrendőrökkel történt összetűzésben.

Az iráni hatóságok tagadták a vádakat, és azt mondták, hogy a lány az alacsony vérnyomása miatt ájul el, és hogy a biztonsági erők nem vettek részt az ügyben.

Az incidensre egy évvel a 22 éves Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halála után került sor, akit azért tartóztattak le, mert állítólag megsértette a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat.

Mahsa Amini halála több hónapos kormányellenes tüntetéseket váltott ki Irán-szerte, a tüntetések elleni kormányzati fellépés több száz ember halálát okozta.

Halála több hónapos kormányellenes tüntetéseket váltott ki Irán-szerte. Az Amini halálát követő tüntetésekkel szembeni kormányzati fellépés több száz embert ölt meg, köztük több tucatnyi biztonsági alkalmazottat, és több ezer embert tartóztattak le.

Bár Teheránban lakik, Garawand a kurdok lakta Nyugat-Iránban található Kermanshah városából származik – közölte a Hengaw.

Júliusban az iráni hatóságok új kampányt jelentettek be, hogy a nőket az iszlám fejkendő viselésére kényszerítsék. A bejelentést követően az erkölcsrendészet visszatért az utcákra.

Lemondta a meccset Iránban a szaúdi labdarúgó-sztárcsapat

A csapatot a szúdiak elleni jemeni hadműveleteket segítő Kasszem Szolejmáni mellszobrával provokálták.