Lemondta a meccset Iránban a szaúdi labdarúgó-sztárcsapat

Lemondta iráni mérkőzését egy szaúdi labdarúgócsapat, mert a stadionban Kasszem Szolejmáni iráni tábornok mellszobrait helyezték el.

A szaúdi Al Ittihad nevű csapat az eredeti tervek szerint az iráni Sepahan ellen játszott volna az ázsiai Bajnokok Ligájában, amely egyike volt azon mérkőzéseknek, amelyet a régóta közel-keleti riválisok közötti, az utóbbi időben feszültségbe került diplomáciai közeledés tett lehetővé.

A szaúdi csapat azonban nem lépett pályára, mert az iráni stadionban annak a Kasszem Szolejmáninak mellszobrait helyezték a pálya szélére, aki az iráni Forradalmi Gárda vezetőjeként többek között a jemeni húti lázadók felfegyverzésében segítette Iránt Szaúd-Arábia ellen.

Az AP hírügynökségszerint három Szolejmáni-mellszobrot is elhelyeztek a pálya szélén, hogy a csapatok az öltözőből kifelé menet elhaladhassanak mellettük.

Ezt észlelve, mintegy 30 perces késés után a szaúd-arábiai bajnokcsapat, amely olyan sztárokat válogatott, mint a nyáron a Chelsea-től, illetve a Liverpooltól szerződtetett N’Golo Kante és Fabinho, elhagyta a Naghsh-e-Jahan stadiont, ahol becslések szerint 60 ezer szurkoló várakozott.

A közösségi médiában terjedő videókon dühös iráni szurkolók azt skandálták, hogy a politikát ki kellene hagyni a futballból. Az iráni média arról számolt be, hogy a Szolejmánit ábrázoló mellszobrokat három évvel ezelőtt helyezték el ott, és hogy az Al Ittihad vasárnap is a stadionban edzett.

A liga közölte, hogy a C csoportos mérkőzést „váratlan és előre nem látható körülmények miatt” törölték, anélkül, hogy ezt részletezték volna.

Szaúd-Arábia és Irán részéről nem érkezett hivatalos kommentár.

Tavaly júniusban Szaúd-Arábia külügyminisztere, Faisal bin Farhan Al Saud herceg távozott egy iráni kollégájával Teheránban tartott találkozóról, tiltakozásul a szobában lógó Szolejmáni képe ellen.

Faisal herceg azonnal kérte a sajtótájékoztató helyszínének megváltoztatását, és az iráni fél eleget is tett a kérésnek, hogy ne rontsák be a két ország között újjáéledt kapcsolatokat.

Tavaly márciusban Szaúd-Arábia és Irán egy Kína közvetítésével létrejött megállapodást írt alá, amely kimondta, hogy a két ország újra megnyitja nagykövetségeit és képviseleteit, valamint végrehajtja a több mint 20 évvel ezelőtt aláírt biztonsági és gazdasági együttműködési megállapodásokat.

Szaúd-Arábia 2016-ban szakította meg a kapcsolatokat Iránnal, miután tüntetők megszállták a szaúdi diplomáciai képviseleteket Teheránban és az északkeleti Másád városában az olajban gazdag királyságban egy prominens síita lelkész és 46 másik személy kivégzése miatt kirobbantott tüntetések során.

A megállapodás, a szakértők reményei szerint, megnyitja az utat a jemeni konfliktus megoldása előtt is, ahol Irán és Szaúd-Arábia ellentétes oldalakat támogat.

Irán terrorakciót szervezett az izraeli nemzetbiztonsági miniszter ellen

Feltárták és elkapták az iráni terrorsejtet, amely Itámár Ben Gvirt akarta meggyilkolni.