Irán terrorakciót szervezett az izraeli nemzetbiztonsági miniszter ellen

Izrael elfogott egy Teherán által támogatott terrorista sejtet, amely merényletek végrehajtására készült a zsidó államban, többek között Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter meggyilkolására – jelentette be szerdán az Izraeli Biztonsági Ügynökség (Shin Bet).

Az izraeli erők öt gyanúsítottat – három palesztint és két izraeli arab állampolgárt – tartóztattak le, akiket az Iszlám Köztársaság toborzott.

A Shin Bet azonosította a három palesztint: a 45 éves Ziad Shanti és a 34 éves Hasszán Mujarimah – mindketten Dzseninből -, valamint a 47 éves Murad Kamamaja a közeli Kafr Dan faluból. Az izraeli arabok a 23 éves Hamad Hammadi Názáretből és a 18 éves Yosef Hamad a Gilboa régióbeli Muqeible-ből.

Mujarimah és Kamamaja állítólag egy iráni biztonsági szolgálatnak dolgozó jordániai irányítása alatt állt.

Állítólag az volt a feladatuk, hogy fegyvereket csempésszenek Izraelbe, és információkat gyűjtsenek két célpontról: Itámár Ben-Gvirről és Jehudah Glick volt parlamenti képviselőről. Mindkét politikus a Templom-hegyen való zsidó imajogok elkötelezett hívei.

Ben-Gvir biztonsági emberei miatt azonban Hammadi és Hamad nem tudott elég közel kerülni a miniszterhez ahhoz, hogy érdemleges veszélyt jelentsenek.

A Shin Bet szerint a két izraeli arab gyanusított egy jövőbeli támadás „próbájaként” nemrég felgyújtottak egy autót Haifában, és lefilmezték, hogy bizonyítsák elkötelezettségüket Irán felé.

„Köszönetet mondok a Shin Bet és a biztonsági szolgálatok tagjainak, akik leleplezték és elfogták a merényletet tervező terrorista sejtet” – mondta Ben-Gvir szerdán.

„Továbbra is bátran és még erőteljesebben fogok fellépni a bebörtönzött terroristák körülményeinek alapvető megváltoztatásáért, a terror elleni háború folytatásáért, az ima jogáért és a zsidó szuverenitásért a Templom-hegyen, országunk integritásáért és Izrael polgárainak biztonságáért”

– tette hozzá.

A hónap elején David Barnea, a Moszad igazgatója azt mondta, hogy az ügynökség a nemzetközi szövetségesekkel együttműködve idén eddig 27 olyan tervet hiúsított meg, amelyet Irán izraeliek és zsidók meggyilkolására szőtt a zsidó állam határain kívül.

„Az ezen terrorista csoportok által szervezett összeesküvéseket Irán szervezte és irányította” – mondta, megjegyezve, hogy az akciókra „az egész világon” sor került volna, többek között „Európában, Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában”.

Vasárnap Barnea bemutatott egy videót, amely szerinte kétséget kizáróan bizonyítja, hogy Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető közvetlenül részt vesz a zsidók elleni gyilkosságok megtervezésében.

„Az iráni rezsim már nem tudja tagadni a részvételét”

– jelentette ki a Moszad vezetője.

„Bármilyen módon bármely izraeli vagy zsidó sérülése válaszlépéseket fog kiváltani az irániak ellen, akik a terroristákat küldték, és a politikai döntéshozók ellen, akik engedélyezték az akciók végrehajtását” – figyelmeztetett Barnea, és megígérte, hogy

„mélyen Iránban, Teherán szívében” fog megfizetni érte.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joav Gallant védelmi miniszter szintén az iszlám köztársaságot vádolta meg a palesztin terrorizmus ismételt fellángolásáért.

Amerika még mindig keresi a diplomáciai megoldást az iráni atomprogramra

Most éppen Japán szerint lenne jó ötlet Amerikának megállapodnia Iránnal.