Irán szerint a Hamász a Szolejmáni-gyilkosságot bosszulta meg október 7-én

Az október 7-i délnyugat-izraeli mészárlás válasz volt arra, hogy az Egyesült Államok 2020-ban megölte az iráni Forradalmi Gárda iráni Kudsz Erőinek parancsnokát, Kasszem Solejmánit. Legalábbis ezt állítja a teheráni vezetés.

„Az »al-Aksza áradása« (ezt a nevet kapta az október 7-i terrorakció a Hamásztól) a Szolejmani tábornok USA és a cionisták által elkövetett meggyilkolásáért való bosszú volt” – közölte Ramezan Sharif dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda szóvivője az iráni állami ISNA hírügynökséggel.

„Természetesen ezek a bosszúhadjáratok folytatódni fognak különböző időpontokban és helyeken” – jelentette ki Sharif, bosszút esküdve Razi Muszavi iráni vezérőrnagyért, aki a hét elején egy állítólagos izraeli légicsapásban halt meg Szíriában.

Az iráni Forradalmi Gárda szóvivője azt állította, hogy Izrael az elmúlt hetekben elszenvedett „helyrehozhatatlan vereségek” miatt végzett Muszavival, valamint azért, hogy „megszabaduljon a gázai ellenállási front könyörtelen támadásainak nyomásától”.

Sharif megjegyzéseire reagáló nyilatkozatában a Hamász tagadta az iráni Forradalmi Gárda állítását, és

kitartott amellett, hogy a mészárlás válasz volt a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetben elkövetett állítólagos izraeli „bűnökre”.

„Többször is megerősítettük az »Al-Aksza áradat« hadművelet indítékait és okait, és mindenekelőtt az Al-Aksza mecsetet fenyegető veszélyeket” – jelentette ki az Irán által támogatott terrorcsoport.

„Azt is megerősítjük, hogy a palesztin ellenállás minden cselekedete válaszul történik a cionista megszállásra és a népünk és szent helyeink elleni folyamatos agresszióra.”

A The Wall Street Journal október végi jelentése szerint a Hamászhoz és a palesztin Iszlám Dzsihádhoz kötődő mintegy 500 ember képezte magát az Iszlám Köztársaságban az október 7-ét megelőzően. A gyakorlatokra állítólag szeptemberben került sor, amikor a terroristák speciális harci kiképzést kaptak.

Kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség arról számolt be, hogy Irán megháromszorozta urándúsítását 60%-ra. Teherán „növelte a magasan dúsított urán termelését, visszafordítva a korábbi, 2023 közepétől tartó termeléscsökkentést” – közölte a NAÜ.

Tzáchi Hánegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy Jeruzsálemnek nem lesz más választása, mint cselekedni, ha Irán 60% fölé dúsítja az uránt.

Irán felpörgette a közel fegyver minőségű urán dúsítását

Aggasztó jelentést tett közzé a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.