Irán felpörgette a közel fegyver minőségű urán dúsítását

November végén Teherán megháromszorozta a 60%-ra dúsított urán előállításának ütemét az ENSZ megfigyelőszervezete szerint.

Irán a közelmúltban megháromszorozta a 60 százalékra történő urándúsítás mértékét, megfordítva az év eleji lassulást

– jelentette kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

A NAÜ jelentése szerint Irán a natanzi és fordowi üzemanyag-dúsító üzemben dúsítja az uránt 60 százalékra.

Június közepe óta ezek az üzemek havonta mintegy 3 kilogramm uránt dúsítottak 60%-os szintre – közölte a NAÜ.

„Az ügynökség megerősíti, hogy 2023. november vége óta az az ütem, amellyel Irán e két létesítményben együttesen 60%-os U-235-re dúsított uránt állít elő,

havonta körülbelül 9 kilogrammra nőtt”

– áll a NAÜ jelentésében.

A NAÜ ellenőrei először november 25-én észlelték a termelés változását Fordowban, majd Irán közölte, hogy a módosítás három nappal korábban történt. Az ellenőrök november 27-én észlelték a növekedést Natanzban.

A Reuters szerint sok diplomata úgy véli, hogy a hónapok óta tartó lassulás az Egyesült Államok és Irán közötti titkos tárgyalások eredménye volt, amelyek az év elején az iszlám köztársaságban fogva tartott amerikai állampolgárok szabadon bocsátásához vezettek.

Irán már most is rendelkezik annyi magasan dúsított uránnal, hogy – ha tovább dúsítják 90 százalékra – az három atombomba előállításához elegendő legyen

– írja a Reuters a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségre hivatkozva.

Hatalmas húszi drón- és rakétámadást akadályozott meg az amerikai flotta

Az amerikai és izraeli hadsereg közösen hárította el a terroristák a támadását.

A NAÜ előző, Iránról szóló negyedéves jelentése szerint Teherán 121,6 kilogramm 60%-ra dúsított uránnal rendelkezik. Májusban a NAÜ valamivel több mint 114 kilogrammra, februárban pedig 87,5 kilogrammra tette az iszlám köztársaság 60%-os dúsítású uránkészletét.

A 60%-os tisztaságúra dúsított urán csak egy rövid technikai lépésre van a 90%-os, fegyverminőségűnek tekintett urániumtól.

Még szeptemberben az AP arról számolt be, hogy Irán továbbra is megpróbálja megakasztani a NAÜ tisztviselőit azzal, hogy megtagadja tőlük a vízumot.

Ezenfelül a jelentések szerint a NAÜ 2021 februárja óta nem tud hozzáférni a bejelentett nukleáris létesítmények kamerafelvételeihez, és tavaly június óta az egyetlen rögzített adat az iráni Iszfahán városában található műhely kameráiból származik.

Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy Jeruzsálemnek nem lesz más választása, mint cselekedni, ha Irán 60%-os tisztaságú urániumot dúsít.

„Ha Irán 60% feletti urándúsításba kezd, és mi ezt azonosítjuk – és nincs olyan lehetőség, hogy nem fogjuk, mert a világ tudni fogja -, az eredmény az lesz, hogy

Izrael kényszerűségből cselekedni fog”

– mondta Hanegbi. „Nincs más választása”.

Az év elején a NAÜ ellenőrei 83,7%-ra dúsított urán „részecskéit” észlelték Irán földalatti nukleáris telephelyén, Fordowban.

Izrael likvidálta az Iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokát

Célzott likvidálást hajtott végre az izraeli légierő.