Biden: Izrael lassan elveszíti a világ támogatását, kétállami megoldás kell

Joe Biden amerikai elnök kedden egy adománygyűjtő rendezvényen felszólalva azt mondta, hogy Izrael elveszíti a világ támogatását a Hamász elleni háborúban, és hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek „változnia” kell, és el kell fogadnia a kétállami megoldást — számol be a Jewish News Syndicate.

„Ez Izrael történetének legkonzervatívabb kormánya” – mondta Biden, hozzátéve, hogy a regnáló izraeli kormány „nem akarja a kétállami megoldást”.

„Szerintem meg kell változnia. Ez az izraeli kormány nagyon megnehezíti saját mozgásterét” – mondta Biden a Fehér Ház, a beszédről kiadott hivatalos leirata szerint.

Az amerikai elnök azt is mondta hogy

Netanjahunak „‘meg kell változnia és meg kell változtatnia’ az izraeli kormányt, hogy hosszú távú megoldást találjon az izraeli-palesztin konfliktusra”.

A Fehér Ház leirata szerint Biden hosszasan beszélt Izraelről. Az alábbiakban a beszédének a végét olvashatják:

„De ez elvezet engem a záró gondolatomhoz Izraelről és a szabadságjogokról szerte a világon. Izrael egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe – a puszta létezéséért. Izraelnek nehéz döntést kell hoznia. Bibinek nehéz döntést kell hoznia. Nem kérdés, hogy fel kell venni a harcot a Hamásszal. Ez nem kérdéses. Semmi kétség. Semmi. Minden joguk megvan hozzá.

Bibi és én sokat beszélgetünk. 50 éve ismerem őt. Néhányan tudják, hogy van egy kép az asztalán – legalábbis amikor én ott vagyok, akkor rajta van. Kis kép amire azt írtam: „Bibi …” -, amikor mindketten fiatalok voltunk, ő az itteni nagykövetségen dolgozott, én pedig szenátor voltam. Azt írtam: „Bibi, szeretlek, de egy szavaddal sem értek egyet. Ez továbbra is így van.

Ő egy jó barát, de szerintem meg kell változnia és… a kormányának is. Ez az izraeli kormány nagyon megnehezíti a mozgását.

Tudják, [az izraeli nemzetbiztonsági miniszter, Itamar] Ben-Gvir nem az a személy, akit az ember olyannak nevezne, aki – ez Izrael történetének legkonzervatívabb kormánya – a legkonzervatívabb. Golda Meir óta minden, minden egyes izraeli államfőt ismerek. És ismertem őket, mert sok időt töltöttem velük.

Izraelt szidta, majd azon nyomban szívrohamot kapott egy török képviselő

Allah haragjáról beszélt az iszlamista politikus, amikor összeesett.

De ez egy másik csoport. Ben-Gvir és társai és az új emberek, ők nem akarnak semmi olyasmit, ami akár kicsit is megközelítené a kétállami megoldást.

Nemcsak megtorlást akarnak, amit meg is kellene tenniük azért, amit a palesztin-Hamász tett, hanem minden palesztin ellen akarják a megtorlást. Nem akarnak kétállami megoldást. Nem akarnak semmit, aminek köze lenne a palesztinokhoz.

Emberek, a palesztinokat egyáltalán nem kormányozták jól. De sok minden történt, ami nagyon negatív.

De nagyon-nagyon sok időt töltöttem az arab országokkal. Szaúd-Arábiától kezdve – anélkül, hogy túl sok részletet mondanék, mert nem lenne helyénvaló – Szaúd-Arábiától kezdve számos más államig mindenki normalizálni akarja a kapcsolatokat.

A világ mind a 20 nagy nemzetét tömörítő G20-ak találkozóján elfogadtattam egy olyan határozatot, amelyről senki sem gondolta volna, hogy megtörténhet, és amely szerint vasutat fogunk építeni India közepétől egészen Angliáig, és egy csővezetéket a Földközi-tengeren keresztül, hogy egyesítsük az országokat. És a vonat – szó szerint, nem képletesen – Indiából Szaúd-Arábiába, Szaúd-Arábiából Jordániába, Jordániából Izraelbe menne és így tovább.

Mert itt a lehetőség, hogy elkezdjük egyesíteni a régiót. És ők még mindig ezt akarják. De meg kell győződnünk arról, hogy Bibi megérti, hogy meg kell tennie néhány lépést a Palesztin Hatóság megerősítése érdekében – megerősíteni, megváltoztatni, elmozdítani. Nem mondhatja, hogy a jövőben egyáltalán nem lesz palesztin állam. És ez lesz a nehéz rész.

De addig semmit sem fogunk tenni, csak Izraelt védeni a folyamatban. Egyetlenegy dolgot sem.

De, emberek, sok a tennivaló. Izrael erős támogatóinak kell lennünk, őszintének kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mit teszünk, és mi a célunk. A cél Izrael biztonsága.

És ha Izrael biztonsága… ha nem lenne… sokan hallották engem mondani az évek során: Ha nem lenne Izrael, akkor ki kellene találnunk egyet.

Úgy gondolom, hogy Izrael mint önálló állam nélkül egyetlen zsidó sincs biztonságban a világon.

Így, sok munkánk van még, eközben semmi sem fog eltántorítani attól, hogy megadjuk Izraelnek, amire szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát és befejezze a munkát a Hamász ellen.

És, emberek, ha belegondolnak, az egyik dolog, amit Bibi szerintem megértett – de nem vagyok benne biztos, hogy Ben-Gvir és a háborús kabinetje, akikkel többször beszéltem megértette -, hogy Izrael biztonsága az Egyesült Államokon múlik. Ott van az Európai Unió, ott van Európa, ott van a világ nagy része, amely támogatja.

De kezdik elveszíteni ezt a támogatást a válogatás nélküli bombázások miatt.

Rámutattak – és most nagyon nyersen fogalmazok -, hogy Bibi rámutatott: „Nos, ti szőnyegbombáztátok Németországot. Ti dobtátok le az atombombát. Rengeteg civil halt meg.”

Azt mondtam: „Igen, ezért hozták létre ezeket az intézményeket a második világháború után, hogy gondoskodjanak arról, hogy ez ne forduljon elő még egyszer. Ne kövessük el ugyanazt a hibát, amit szeptember 11 után elkövettünk. Semmi okunk nem volt arra, hogy Afganisztánban háborút folytassunk szeptember 11. után. Semmi okunk nem volt arra, hogy megtegyünk olyan dolgokat, amit megtettünk.

Azok, akiknek van családtagjuk Izraelben, látták, mi történt, amikor Bibi megpróbálta megváltoztatni a Legfelsőbb Bíróságot. Az IDF katonáinak ezrei mondták: „Kiszállunk. Nem fogunk részt venni. Nem fogjuk támogatni a hadsereget.’

Ez nem volt semmilyen külső hatás. Ez Izraelen belülről jött.

Szóval, emberek, van mit tenni – nagyon sok a tennivaló.

Mindenekelőtt mindent meg kell tennünk, ami a hatalmunkban áll, hogy a Hamászt felelősségre vonjuk. Ők állatok. Állatok. Túlszárnyaltak mindent, amit bármely más terrorista csoport tett az utóbbi időben, amire emlékszem.

De másodszor, azon kell dolgoznunk, hogy Izraelt olyan módon hozzuk össze, amely lehetővé teszi a kétállami megoldás lehetőségének kezdetét.

Egy pokoli szövetség

A liberális dogma olyan erkölcsileg romlott társadalmat hozott létre, amely vállvetve menetel az iszlám szent háború vadembereivel. Vélemény.