Amerikai elit kommandósok foglalták vissza az izraeli milliárdos tankerhajóját

Az akció közben két ballisztikus rakétát lőttek ki a USS Mason felé az Irán által támogatott jemeni lázadók.

Az amerikai haditengerészet visszafoglalta a Central Park tankert, amelyet egy „ismeretlen szervezet” eltérített az Ádeni-öbölben, Jemen partjainál – erősítette meg hétfőn az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM).

A hajó kiszabadítására tett erőfeszítések során öt fegyveres személy megpróbált elmenekülni egy kis csónakkal, az amerikai haditengerészet azonban sikeresen letartóztatta őket.

A Central Park 22 fős legénysége a CENTCOM szerint nem sérült meg.

A mentési művelet során két ballisztikus rakétát lőttek ki a USS Masonra az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által ellenőrzött területekről. A rakéták a hajótól 10 tengeri mérföldre lezuhantak, sérülést vagy kárt nem okozva.

„A tengeri területek biztonsága alapvető fontosságú a regionális stabilitás szempontjából” – mondta Michael Erik Kurilla tábornok, a CENTCOM parancsnoka.

„Továbbra is együtt fogunk működni a szövetségesekkel és partnerekkel, hogy biztosítsuk a nemzetközi hajózási útvonalak biztonságát és védelmét”.

Joe Biden elmondta, hogy szerinte mikor lesz vége a gázai háborúnak

„Vajon mi mit tennénk, ha ez lenne a helyzet?” – tette fel a költői kérdést az amerikai elnök.

A Zodiac Maritime hajózási vállalat, amely az izraeli milliárdos, Eyal Ofer Zodiac csoportjához tartozik, a Central Park elleni támadást „feltételezett kalóztámadásnak” nevezte.

„Szeretnénk köszönetet mondani a koalíciós erőknek, amelyek gyorsan reagáltak, megvédték a térségben lévő hajókat és betartották a nemzetközi tengerjogot”

– közölte a Zodiac Maritime hétfőn.

A cég szerint a török tulajdonú hajónak többnemzetiségű legénysége van, amely orosz, vietnami, bolgár, indiai, grúz és Fülöp-szigeteki állampolgárokból áll.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Ambrey globális tengeri kockázatkezelő cég szerint a hajóeltérítők azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják a Central Parkot, ha az nem hajózik a Vörös-tengeri Al-Hudajdah kikötővárosba, amelyet a húszik tartanak ellenőrzésük alatt.

Már Jemenből is lövik Izraelt: az amerikai flottának kellett közbelépnie

Az amerikai haditengerészet Izrael felé indított rakétákat és drónokat lőtt le a Vörös-tenger felett.