Trump: Kiutasítom azokat a bevándorlókat, akik támogatják a Hamászt

A volt amerikai elnök azt mondja, hogy ha újra megválasztják, megtiltja a Hamászt támogató bevándorlók beutazását az Egyesült Államokba, és rendőröket küld a Hamász-párti tüntetésekre.

Donald Trump volt amerikai elnök hétfőn megígérte, hogy ha újra elnökké választják, megtiltja a Hamászt támogató bevándorlóknak az Egyesült Államokba való belépést, és rendőröket küld a Hamász-párti tüntetésekre, hogy

letartóztassák és kitoloncolják azokat a bevándorlókat, akik nyilvánosan támogatják a csoportot

– jelentette a Reuters.

Trump a megjegyzéseket egy iowai kampánystop során tette, és a Hamász október 7-i terrortámadására reagált, amelyben legalább 1 300 izraeli állampolgárt gyilkoltak meg.

Trump, aki a republikánusok 2024-es elnökjelöltségére pályázik, azt mondta, hogy ha megválasztják második Fehér Házi ciklusára, megtiltja a beutazást az Egyesült Államokba mindazoknak, akik nem hisznek Izrael létezéshez való jogában, és visszavonja a „antiszemita” külföldi diákok vízumát.

A Reuters szerint megígérte továbbá, hogy fokozza a „terror sújtotta országokból” való beutazási tilalmakat.

Azt egyelőre nem fejtette ki, hogyan fogja érvényre juttatni követeléseit, köztük azt, hogy a bevándorlóknak „erős ideológiai szűrés” mellett támogatniuk kell Izrael létjogosultságát.

Trump azt is mondta, hogy betiltaná a Líbiából, Szomáliából, Szíriából és Jemenből érkező bevándorlókat, „vagy bárhonnan máshonnan, amely veszélyezteti a biztonságunkat”.

Az amerikai bevándorlási törvények drasztikus szigorítását ígérve a volt elnök azt mondta:

„Ha el akarod törölni Izrael államot, akkor kizárunk, ha támogatod a Hamászt vagy a Hamász mögötti ideológiát, akkor kizárunk, és ha kommunista, marxista vagy fasiszta vagy, akkor kizárunk”.

Ron DeSantis floridai kormányzó, Trump egyik republikánus riválisa az elnökjelöltségért, hétfőn azt mondta, hogy

a Hamászt támogató külföldi diákok kitoloncolását támogatja, és elnökké választása esetén kitiltaná a gázai menekülteket az Egyesült Államokból.

Trumpot a múlt héten sokan kritizálták Benjámin Netanjahu miniszterelnök elleni kijelentése miatt, többek között egy floridai beszédében, amikor azzal vádolta Netanjahut, hogy nem volt felkészülve a Hamász támadásaira, és a Hezbollahot „nagyon okosnak” nevezte.

Egy későbbi jelentés azt állította, hogy Trump azt mondta Izrael-párti republikánus szövetségeseknek és adományozóknak, hogy azt szeretné, ha Netanjahut eltávolítanák hivatalából, mielőtt esetleg újra hivatalba lépne.

Trump később nyilatkozatot tett közzé, amelyben tisztázta Izrael iránti támogatását.

„Nem volt jobb barátja és szövetségese Izraelnek, mint Donald J. Trump elnök. Vezetésem alatt az Egyesült Államok teljes szolidaritást vállalt Izraellel, és ennek eredményeként Izrael biztonságban volt, Amerika biztonságban volt, és évtizedek óta először történelmi lépéseket tettünk a közel-keleti béke érdekében. Példának okáért az összes szakértő azt mondta, hogy az Ábrahám-egyezmények nem valósulhattak meg, de mi mégis megvalósítottuk őket, és képesek voltunk új és pozitív irányba terelni a Közel-Keletet”

– írta Trump.

„A korrupt Joe Biden gyengesége és inkompetenciája megerősítette és felbátorította ellenségeinket szerte a világon, és most sok életet veszítettek el olyan feleslegesen.

Biden szörnyű kudarcot vallott azzal, hogy 6 milliárd dollárt küldött Iránnak egy egyszerű túszcsere keretében, miközben Irán a terrorista csoportok, a Hamász, a Hezbollah és mások állami támogatója.

Biden a szankciók masszív lazításával lehetővé tette 80-100 milliárd dollárnyi iráni olajeladást – amelynek nagy részét a rezsim a világ minden táján folytatott véres terrorhadjáratainak finanszírozására fordította.

Amikor én voltam az elnök, és kizárólag miattam, Irán csődben volt, és alkut akart kötni. Nem csoda, hogy a világ teljes káoszban van!

Most, hogy Trump elnök újra hivatalban lesz, Izrael, és mindenki más is, újra BIZTONSÁGOS lesz!”

– tette hozzá.

Múlt pénteken Trump támogatását fejezte ki Netanjahunak, az Truth Social közösségi platformján azt írta, hogy „#IStandWithIsrael” és „#IStandWithBibi”.

Irán elérte a célját: Szaúd-Arábia felfüggesztette a béketárgyalásokat Izraellel

Komoly, de előre borítékolható diplomáciai pofonba futott bele Izrael.