Irán elérte a célját: Szaúd-Arábia felfüggesztette a béketárgyalásokat Izraellel

Szaúd-Arábia állítólag szünetelteti a normalizálási tárgyalásokat Izraellel és az Egyesült Államokkal, ami komoly diplomáciai csapás Izraelnek.

A Bloomberg és a Reuters pénteken meg nem nevezett forrásokat idézett, akik azt mondták, hogy a szaúdiak nem fejezik be végleg a tárgyalásokat, hanem felfüggesztik azokat, amíg az erőszak enyhül.

A Biden-adminisztrációt mélyen rengeteget fektetett a Szaúd-Arábia és Izrael közötti tárgyalásokba, mivel az országok közötti megállapodás áttörést jelentene Izrael regionális elfogadása szempontjából, és csapást mérne Irán regionális ambícióira. A normalizációs megállapodás részeként az asztalon szerepelt egy amerikai-szaúdi védelmi egyezmény is, amire a szaúdiak már évek óta vágynak.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a sajtó képviselőivel folytatott telefonbeszélgetésében nem erősítette meg a tárgyalások felfüggesztését, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok keveset tud tenni a béke előmozdításáért a felek elkötelezett bevonása nélkül.

„Továbbra is hiszünk az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizáció ígéretében, és nem áll szándékunkban nem folytatni azt”

– mondta Kirby.

„De nyilvánvalóan szuverén nemzetekről van szó, maguknak kell eldönteniük, milyen ütemben hajlandók haladni, milyen feltételek mellett, és minden bizonnyal milyen mértékben kívánják ezt az erőfeszítést folytatni” – tette hozzá.

Megszólalt Irán legfelsőbb vezetője: büszkék vagyunk Palesztinára!

Kezet csókolunk a palesztinoknak, akik a támadást tervezték- üzente az ajatollah.

Kiderült a nyilvánvaló: a gyilkos iráni rezsim áll Izrael megtámadása mögött

A Hamász és a Hezbollah vezetői is megerősítették, hogy Teherán adott zöld utat nekik Izrael megtámadására.