Megszólalt Irán legfelsőbb vezetője: büszkék vagyunk Palesztinára!

Ali Hámenei ajatollah reagált az elmúlt két-három napban keringő hírekre, beleértve azokat is, amelyek arról szólnak, hogy az iszlamista Irán áll a támadás mögött – írja az I24News.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah tagadta, hogy országa állna a Hamász által szombaton Izrael ellen indított hatalmas támadás mögött, ugyanakkor megerősítette Irán támogatja „Palesztinát”.

„A cionista rezsim támogatói és mások pletykákat terjesztettek az elmúlt két-három napban, beleértve azokat is, amelyek arról szólnak, hogy az iszlám Irán áll az akció mögött. Ezek hamisak” – jelentette ki Hámenei egy katonai akadémián tartott beszédében.

Az ajatollah azt is kijelentette, hogy Irán, az első ország, amely üdvözölte a Hamász offenzíváját,

„kezet csókol a palesztinoknak, akik a támadást tervezték”.

„Irán nem felelős az izraeli hírszerzés kudarcáért” – tette hozzá.

Miközben az Egyesült Államok folytatja annak vizsgálatát, hogy Teherán érintett-e vagy sem, a Wall Street Journal vasárnap a Hamász tagjainak tanúvallomásai alapján arról számolt be, hogy Irán augusztus óta segítette a terrorista csoportot az offenzíva megtervezésében, és az engedély is ő adta a megindítására.

A Washington Post kedden arról számolt be, hogy az Izrael elleni támadásokat már 2022-ben elkezdték megtervezni. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen kifinomult támadást nem lehetett volna végrehajtani Irán segítsége nélkül.

Kiderült a nyilvánvaló: a gyilkos iráni rezsim áll Izrael megtámadása mögött

A Hamász és a Hezbollah vezetői is megerősítették, hogy Teherán adott zöld utat nekik Izrael megtámadására.