Fellázadt 20 demokrata szenátor Bidenék közel-keleti politikájával szemben

A Demokrata Párt 20 szenátorából álló csoport levelet küldött Joe Biden amerikai elnöknek, amelyben támogatásukat fejezték ki az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizálás mellett, de követelték, hogy a megállapodás ne tartalmazza a védelmi paktumot Szaúd-Arábiával, és ne járuljon hozzá a polgári célú szaúdi nukleáris programhoz.

A nyílt levél élén Chris Murphy szenátor, Chris Van Hollen szenátor, Dick Durbin szenátusi többségi frakcióvezető és Peter Welch szenátor állt.

„Az Izrael és szomszédai közötti béke az amerikai külpolitika régi célja, és nyitottan állunk minden olyan megállapodáshoz, amely potenciálisan elmélyítené a Szaúd-Arábia és Izrael közötti politikai, kulturális és gazdasági kapcsolatokat” – írták a szenátorok. „Miközben az adminisztráció tárgyalásokat folytat egy olyan megállapodás elérése érdekében, amely esetleg szenátusi jóváhagyást igényel, azért írunk, hogy megosszuk véleményünket bármely olyan lehetséges javaslat paramétereiről, amely összhangban van az Egyesült Államok biztonsági céljaival, és előmozdítja az Önök által kinyilvánított célokat a hosszú távú béke, stabilitás és igazságosság érdekében a régióban” – folytatódott a levél.

A szenátorok kifejtették aggályaikat a szaúdi követelésekkel kapcsolatban, amelyeket az Egyesült Államoktól a normalizációs megállapodásért cserébe kér.

A potenciális biztonsági garanciával kapcsolatban egy olyan régióban, ahol az USA régóta tartózkodik attól, hogy szerződésekkel alátámasztott biztonsági garanciákat vállaljon, a szenátorok komoly aggályokat fogalmaztak meg.

Rijád jelezte, hogy mit kér az Izraellel való kapcsolatok rendezéséért cserébe

Hatalmas kéréseket fogalmazott meg Szaúd-Arábia Washington és Jeruzsálem felé.

A demokrata szenátorok nincsenek meggyőződve arról, hogy „egy kötelező érvényű védelmi szerződés Szaúd-Arábiával – egy olyan autoriter rezsimmel, amely rendszeresen aláássa az USA érdekeit a régióban, mélyen aggasztó emberi jogi rekorddal rendelkezik, és agresszív és vakmerő külpolitikai programot követet” összhangban van az USA érdekeivel.

„Különösen, ha egy ilyen kötelezettségvállalás megköveteli, hogy az USA jelentős állandó erőforrásokat telepítsen a régióba”

– tették hozzá.

A szenátorok hasonlóan nyilatkoztak a szaúdi civil nukleáris programról, illetve hozzátették azt is, hogy a szaúdi-izraeli normalizációs megállapodásnak fent kell tartania a „kétállami megoldás” lehetőségét, és felvázolták azokat az elemeket, amelyeket ennek érdekében a megállapodásnak tartalmaznia kell.

Washington védelmi paktumot köthet Izraellel és Szaúd-Arábiával is?

Történelemformáló döntések születhetnek a következő hónapokban.