Washington védelmi paktumot köthet Izraellel és Szaúd-Arábiával is?

Washington védelmi paktum megkötését fontolgatja Szaúd-Arábiával és Izraellel annak az erőfeszítésnek a részeként, hogy közel-keleti szövetségesei hivatalosan is elismerjék egymást és normalizálják a kapcsolatokat.

A Bloomberg szerint Joe Biden amerikai elnök kormánya úgy véli, hogy elősegítheti az izraeli-szaúdi normalizációt, egy olyan átfogó szerződéssel, amelyhez a kongresszus jóváhagyására lenne szükség.

Bár még folyamatban van, és a részleteket illetően kissé homályosak, a források és a diplomáciai tisztviselők szerint a tárgyalások jelentősen előrehaladtak a felek között.

Izrael számára a védelmi paktum és normalizáció egyben a szaúdi piachoz való hozzáférést, valamint az Iránnal szembeni ellenállás megerősödését jelentené. Az alku továbbá más muszlim országokat is arra ösztönözhetne, hogy nyitottabb álláspontot képviseljenek a zsidó állammal szemben.

A hét elején Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök maga is bizakodását fejezte ki a Szaúd-Arábiával való „történelmi béke” megteremtésének lehetőségére a Bidennel folytatott megbeszélése során.

Netanjahu Bidennek: A megállapodás a szaúdiakkal történelmi lehetőség

Az izraeli miniszterelnök tavalyi újraválasztása óta először találkozik az amerikai elnökkel.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg pedig a maga részéről jelezte, hogy a megállapodás elérésének esélye „minden nappal” nő.

Az amerikai és izraeli tisztviselők a védelmi megállapodásokat együtt kezelik, hogy maximalizálják az esélyüket arra, hogy a kongresszus zöld utat adjon nekik. A Bloomberg által idézett források szerint sok amerikai szenátor vonakodik elkötelezni magát Szaúd-Arábia védelme mellett, de egy olyan átfogó megállapodást, amely potenciálisan árthatna Izraelnek, még inkább vonakodnának elutasítani.

A szerződéseken túl Washington igyekszik ösztönözni a közel-keleti szövetségesei közötti együttműködést, különösen Kína növekvő befolyásának ellensúlyozására a térségben. Szaúd-Arábia azonban határozott védelmi garanciákat követel, és szeretne hozzáférni a legmodernebb amerikai fegyverekhez.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Henry Kissinger: Aggódom a szaúdiaknak tett engedmények miatt

A volt amerikai külügyminiszter az USA és Szaúd-Arábia közötti tárgyalásokról, az izraeli politikai helyzetről is beszélt.