„Nem hiszek a németekben” — holokauszt-tagadókat pellengéreznek

A The Onion című szatirikus kiadvány csütörtökön közzétett egy videót, amelyben fiktív holokauszttagadókat kérdeztek arról, miért nem hisznek abban, hogy a holokauszt megtörtént.

„Ha megvizsgáljuk a bizonyítékokat, nagyon is nyilvánvaló, hogy a nácik 12 éven át folytatott népirtó tevékenységükről vezetett hatalmas, aprólékos feljegyzéseit kényszer alatt készítették”

– mondja az egyik szereplő.

Egy másik azt mondja:

„A Holokauszt Múzeum egy politikai eszköz, amelyet nyolcadikos tanárok terveztek ki, hogy a diákjaik egy órára befogják a szájukat a washingtoni kiránduláson”.

„A középiskolai történelemkönyveinket 1934-ben nyomtatták”

– magyarázta egy másik fiktív holokauszttagadó.

Végül az utolsó válaszadó azt mondta:

„Nem hiszek a németekben”.

A Wikipédia májusban három szerkesztőt tiltott el a második világháború alatti lengyelországi zsidó történelemmel kapcsolatos cikkeken való munkától, hogy megoldja a szerkesztési vitákat és megvédje hitelességét.

Az online enciklopédia azonban elállt attól, hogy agresszívebb lépéseket tegyen a platformon elterjedt holokauszt-torzítással kapcsolatos állítások miatt.

A döntés a Wikipédia döntőbizottságának több mint két hónapos tanácskozását zárja le, amely a honlapot szerkesztő önkéntesek közösségének legfelsőbb bíróságaként működik.

A Döntőbizottság egy példátlan tudományos tanulmányra reagálva indított vizsgálatot, amely szerint a szerkesztők egy csoportja kijátszotta a Wikipédia szabályait, hogy olyan tartalmakat vezessen be, amelyek az országban uralkodó ultranacionalista nézetekkel összhangban felmentik Lengyelországot az antiszemitizmus és a holokauszt idején elszenvedett zsidó szenvedések vádja alól.

Lengyel holokauszt-torzítás miatt robbant ki botrány a Wikipédián

A náci Németország által megszállt Lengyelország ártatlanságának a narratívájával kapcsolatban lángolt fel a vita Noa Kirel izraeli popsztár kijelentése nyomán.