Amikor egymást mentette meg egy zsidó és egy muszlim nő

A nácik által megszállt Szarajevóban Zejneba Hardaga megmentette zsidó barátnőjét, Rifka Kabiljót, annak férjét és két gyermekét a holokauszttól. Több mint 50 évvel később, a balkáni háború tetőpontján a zsidó nő visszafizette muszlim barátnője jó cselekedetét, és segített neki kijutni a háborús övezetből.

„Ez a történet szinte túlságosan is tökéletes”

mondja Sabina Vajraca díjnyertes író-rendező, aki a két barát izraeli újraegyesülésének történetét meséli el a Sevap/Mitzvah című rövidfilmben, amelyet a 2024-es Oscar-díjra esélyesnek tartanak.

Hardaga, még húszéves korában, a második világháború alatt sok szarajevói zsidót mentett meg. Ő volt az első muszlim nő, akit Világ Igazának nyilvánítottak.

„Muszlimként, aki megszokta, hogy a zsidók és a muszlimok nem kedvelik egymást, lenyűgöztek nagyanyám történetei a muszlimokról, akik a háború alatt segítettek a zsidóknak elmenekülni Boszniából”

– mondja az Egyesült Államokban élő rendező, aki maga is az 1992-1995-ös boszniai háború idején menekült el Boszniából.

„Egy igaz történetet akartam elmesélni. Nem akartam, hogy idealistának nézzenek, aki kitalál dolgokat. Az is nagyon meghatott, hogy a nagymamám azt mondta nekem, hogy a legnagyobb bánata az volt, hogy nem tett semmit, amikor a saját legjobb barátját elvitték a nácik, mert figyelmeztették, hogy ne avatkozzon bele”.

Vajraca Hardaga és Kabiljo történetére a boszniai zsidó archívumokban kutatva talált rá.

„Tökéletes volt – két legjobb barát, akik megmentették egymást.

A nagymamám már elhunyt, amikor a filmet készítettem, de úgy éreztem, hogy ő irányít engem, miközben elmesélem a történetüket”.

Hardaga élete utolsó évét Kabiljóval töltötte Jeruzsálemben, lánya, Aida nemcsak Izraelben maradt, hanem át is tért a zsidóságra.

Történelmi: hamarosan bemutatják az első izraeli-iráni filmet

„Ez egy igazi lehetőség arra, hogy platformot adjunk az iráni nők hangjának, akik nap mint nap küzdenek az országukban uralkodó elnyomó rendszer ellen” – nyilatkozta Guy Nattiv.

„Zejneba egy gazdag kereskedőcsaládba házasodott be, akik a szarajevói zsinagógával szemben laktak.

Mindenki egymás mellett élt évszázadokon át az oszmán uralom alatt. Szarajevóban nem voltak zsidó negyedek, és Zejnebának rengeteg zsidó barátja, szomszédja és ismerőse volt”

– magyarázta Vajraca.

„Csodálom a bátorságát. Még azután is folytatta a segítségnyújtást, hogy az apját letartóztatták és koncentrációs táborba küldték, mert ugyanezt tette” – mondta.

A Világ Igazaiként kitüntetett 54 bosnyák hősiessége ellenére a második világháború alatt több mint 12 000 zsidót gyilkoltak meg Szarajevóban.

Vajraca szerint azonban ma kicsi, de élénk közösség van a városban.

„Két zsinagóga van, és zsidók és muszlimok ismét békésen élnek egymás mellett”.

Anthony Hopkins alakítja a „brit Schindlert” a mozivásznon

Az „Egy élet” egy fiatal londoni bankár igaz történetét meséli el, aki a második világháború előestéjén 669 gyermeket mentett meg a náciktól.