Történelmi: hamarosan bemutatják az első izraeli-iráni filmet

A Tatami premierje a Velencei Filmfesztiválon lesz szeptemberben.

A Tatami, az első iráni-izraeli koprodukció, amelyet a „Golda” rendezője, Guy Nattiv és az iráni származású Zar Amir Ebrahimi jegyez.

A politikai thriller egy dzsúdó-világbajnokságon játszódik, amikor Leila (Arian Mendi) iráni dzsúdós és edzője, Mariam (Zar Amir Ebrahimi) ultimátumot kapnak az iráni rezsimtől, amely arra utasítja Leilát, hogy ne álljon ki az izraeli ellenfelével szemben, helyette színleljen sérülést és veszítsen, különben az állam árulójának bélyegzik.

Leila lehetetlen választás elé kerül: vagy engedelmeskedik az iráni rezsimnek, vagy küzd az aranyért, és ezzel veszélybe sodorja magát és a családját.

A filmet Guy Nattiv és az iráni Cannes-i díjas Zar Amir Ebrahimi rendezte, a forgatókönyvet Nattiv és Elham Erfani írta.

„Ez egy csodálatos együttműködés volt” – mondta Nattiv Ebrahimiről, aki 2008-ban menekült el szülőhazájából, Iránból, és azóta száműzetésben él Franciaországban.

„Ez egy igazi lehetőség arra, hogy platformot adjunk az iráni nők hangjának, akik nap mint nap küzdenek az országukban uralkodó elnyomó rendszer ellen”

– tette hozzá.

Spanyol állampolgárságot kapott a hidzsáb nélkül játszó iráni sakkozónő

Hazájában elfogatóparancsot adtak ki Szaraszadat Hademalsariah ellen.