Anthony Hopkins alakítja a „brit Schindlert” a mozivásznon

A brit televíziózás történetének egyik legikonikusabb jelenete az a pillanat, amikor Nicholas Winton 1988-ban, a That’s Life című műsorban szembesül a felnőttekkel, akiket üldözött zsidó gyermekekként megmentett a nácik elől.

Wintont azóta a „brit Schindler” néven emlegetik, az általa megmentett több száz prágai zsidó gyermek leszármazottai hatezerre tehetőek.

Története, amely először a 80-as évek végén látott napvilágot, az utóbbi években új közönséget talált magának, köszönhetően egy YouTube-klipnek, amelyben a That’s Life műsorvezetője, Esther Rantzen azt kérdezi:

„Van-e valaki a közönségünk között, aki Nicholas Winton-nak köszönheti az életét?”. Ha igen, felállna, kérem?”

Mire az összes, körülötte ülő néző felemelkedett a helyéről.

Holocaust hero Sir Nicholas Winton (That’s Life – 1988)

nicholas_winton #hero #holocaust Holocaust hero Sir Nicholas Winton (That’s Life – 1988) Sir Nicholas George Winton MBE (born Wertheim; 19 May 1909 – 1 July 2015) was a hero of the Holocaust. In 1938 he oversaw the Czech Kindertransport, which brought Jewish children from German-occupied Czechoslovakia to safety in the UK.

Most megjelentek az első képek a várva várt, Egy élet című filmből, amely az ehhez a pillanathoz vezető történetről szól.

A főszerepben Anthony Hopkins és Johnny Flynn alakítja Winton idősebb és fiatalabb kori szerepét, a férfit, aki a Kindertransport projekt keretében 669 zsidó gyermeket mentett meg a nácik elől, Helena Bonham Carter pedig édesanyját, Babit.

Nicholas Winton tőzsdeügynök éppen síelni indult, amikor 1938 decemberében egy barátja, Martin Blake felhívta őt a nácik által megszállt Prágából, és a segítségét kérte, hogy menekülő zsidókat juttasson ki az országból.

Winton a Kindertransport történetének kulcsszereplője lett – feladta a munkáját, hogy segítsen abban az erőfeszítésben, hogy a kétségbeesett zsidókat kijuttassák a megszállt Európából -, de ahogy a filmből kiderül, örökké bűntudat gyötörte azok miatt, akiket nem tudott megmenteni.

A film a lánya, Barbara „Ha nem lehetetlen… Sir Nicholas Winton élete” című könyvén alapul, címe pedig a Talmud egy sorát idézi, amely szerint „Aki egy életet megment, az egész világot megmenti”.

A filmet az Oscar-díjas See-Saw films gyártja, amely a reklámanyagában leírja, hogy a film két idősíkon játszódik:

„Az Egy élet Sir Nicholas „Nicky” Winton, egy fiatal londoni bankár igaz történetét meséli el, aki a második világháború előestéjén 669 gyermeket mentett meg a náciktól – ez több, mint ahány gyermek Csehszlovákiában túlélte a holokausztot. A háború közeledtével Nicky meglátogatta a nemrég annektált Prágát, és első között lett a nácik által földönfutóvá tett, éhező zsidó menekült családok szemtanúja. Azonnal rájött, hogy feladata versenyfutás az idővel. Hány gyermeket tud megmenteni a barátaival, mielőtt kifutna az időből?

„Ötven évvel később, 1988-ban járunk, és Nickyt még mindig kísérti azoknak a gyerekeknek a sorsa, akiket nem tudott biztonságba helyezni Angliában. Csak akkor tud végre megbékélni azzal a tragikus veszteséggel, amelyet öt évtizeden át hordozott magában, amikor egy élő televíziós műsor, a That’s Life meglepi őt azzal, hogy a túlélő gyermekek – akkor már felnőttek – körülötte ülnek.”

Az év végén mozikba kerülő filmben Romola Garai, Jonathan Pryce, Lena Olin és Alex Sharp is szerepel.

Bronzszobrot kapott a prágai zsidó gyerekek megmentője

Trevor Chadwick 669 prágai gyermek életét mentette meg a második világháború idején.