Bronzszobrot kapott a prágai zsidó gyerekek megmentője

A Trevor Chadwick tiszteletére emelt szobor leleplezési ünnepségén több száz vendég vett részt.

Bronzszobrot avattak Angliában annak a brit tanárnak a tiszteletére, aki 669 prágai gyermeknek segített a náci üldöztetés elől menekülni.

Az angliai Swanage-ből származó Trevor Chadwick segített Sir Nicholas Wintonnak abban, hogy a gyerekek biztonságban eljuthassanak Nagy-Britanniába 1939-ben, mielőtt és miután a náci német erők elfoglalták a cseh fővárost.

Winton, aki azóta szintén elhunyt, korábban „az igazi hősnek” nevezte Chadwicket, mondván:

„Ő végezte a nehezebb és veszélyesebb munkát a nácik megszállása után… minden dicséretet megérdemel. Ő irányította a dolgokat a prágai végeken, megszervezte a gyerekeket és a vonatokat, és foglalkozott az SS-szel és a Gestapóval”.

A Chadwick szülővárosában, Swanage-ben augusztus 29-én leleplezett szobor egy vállán alvó gyermeket ábrázol, miközben a tanár egy másik fiatal kezét fogja, aki felnéz rá. A szobor a nemrégiben átnevezett Trevor Chadwick Parkra és a Swanage-i mentőcsónak-állomásra néz, ahol több évig a legénység tagjaként szolgált.

A leleplezési ünnepségen több száz vendég vett részt, köztük Chadwick unokái és Winton fia, Nick Winton.

Nick elmondta, hogy édesapja „örömmel fogadta volna, hogy végre van valami, ami Trevor Chadwick bátorságának és áldozatvállalásának állít emléket”.

Hozzátette, hogy

„ez egy méltó tiszteletadás, és úgy gondolom, hogy fontos, hogy az embereknek legyen egy feljegyzés arról a rendkívüli hozzájárulásról, amit az olyan hétköznapi emberek, mint Trevor Chadwick tettek, hogy segítsenek másokon, akik rászorulnak”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Felszedik a zsidó sírkövekből faragott utcaköveket Prágában

A cseh főváros szívében futó Na Príkopé utcát egy felszámolt zsidótemetőből kitermelt gránitlapokból kövezték ki sétálóutcának az 1980-as években.