Felszedik a zsidó sírkövekből faragott utcaköveket Prágában

A cseh főváros szívében futó Na Príkopé utcát az 1980-as években kövezték ki sétálóutcának egy felszámolt zsidótemetőből kifejtett gránittömbökből — olvasható a zsido.com-on.

A Na Príkopé utca a cseh főváros szívében található, a Vencel tér egyik végében. Az 1980-as években kövezték ki gránittal sétálóutcának. A szakértők úgy gondolják, hogy az alapanyagot az 1864-ben alapított és később felszámolt Údlice falu zsidó temetőjének sírköveiből nyerték – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

A Prágai Zsidó Múzeum igazgatója maga is látta az építkezés idején egyes kődarabokon, hogy sírkövekből valóak.

A feliratos részeket lefelé fordították, amikor lerakták őket.

Leo Pavlat két követ elrakott ezek közül, amelyeket ma is őriz. Az egyiken 1895-ös dátum szerepel, a másikon héber felirat látszódik.

A prágai zsidó közösség képviselői egy dokumentumot írtak most alá a város vezetésével arról, hogy a köveket elviszik Prága egyik zsidó temetőjébe, a Zizkov kerületbe. Ezt a temetőt a XVII. században hozták létre a pestis pusztítása után és egészen 1890-ig használták. A kommunista időszakban részben elpusztult, mert egy tv-adótornyot építettek a helyére.

A Na Píkopé utca macskaköveinek története tehát már korábban ismerté vált, de mostanáig semmi nem történt a méltatlan helyzet felszámolása érdekében. A II. világháború alatt és a kommunista érában legalább 150 zsidó temető pusztult el, a megmaradt köveket gyakran építkezéseken használták fel.

A jewish-heritage-europe.eu arról tudósít a prágai zsidó közösség FB-oldalára hivatkozva, hogy végre megkezdődött a kövek felszedése. A közzétett fotókon egyértelműen látszik, hogy a kövek zsidó sírkövek felhasználásával készültek, jól beazonosíthatóak szövegek, dátumok, szimbólumok.

A szakértők szerint nem csak ezen a területen, de Prágában máshol is lehetnek még ilyen kövek.

Visszaviszik a zsidótemetőbe a járdalapként használt sírköveket

A sírkő darabokat Gorbacsov 1987-es prágai látogatásakor használták útfelújításokra.