Trump volt tanácsadója a zsidókat okolja az auschwitzi halálukért

Donald Trump korábbi tanácsadója, Michael Flynn a zsidókat tette felelőssé a zsidó gyermekek haláláért, akik a holokauszt idején az auschwitzi koncentrációs táborban haltak meg – írja a The Jerusalem Post.

Egy augusztus elején Michiganben tartott rendezvényen – amelynek felvételei most kerültek nyilvánosságra – Flynn egy auschwitzi útját felidézve azt mondta, hogy az anyák „önként” adták át gyermekeiket a náciknak, hogy Auschwitzba szállítsák őket.

Flynn szerint az anyák lényegében hagyták, hogy gyermekeiket „mint a szardíniát”, úgy pakolják fel a vonatokra.

Flynn a zsidókat hibáztatta azért is, hogy nem álltak ellen, pedig

„több ezren voltak, és nem sok őr volt”.

A volt tábornok holokauszttal kapcsolatos szavai visszatetszést váltottak ki a lengyelországi Auschwitz Emlékmúzeumból, amely leírta a Flynn beszédében elhangzott hibákat.

„Az az állítás, hogy a zsidók könnyedén ellenállhattak volna a megsemmisítésükre irányuló deportálások során pusztán azért, mert az őrökhöz képest létszámfölényben voltak, leegyszerűsíti a szörnyű körülményeket, amelyekkel a holokauszt során szembesültek”

– írta az emlékhely, megjegyezve, hogy bár a nácik által uralt területeken voltak ellenállási cselekmények, számos tényező játszott közre, például a német megtévesztés és propaganda, és amint magukba az erősen megerősített táborokba értek,

„az SS-őrök puszta száma szinte lehetetlenné tette az ellenállást”.

Trump szerint az ellene felhozott vádak a náci Németországra „emlékeztetnek”

Zsidó szervezetek széles körben elítélték a nyilatkozatot.

„A haláltáborokról szóló történeteket övező szkepticizmus érthető, figyelembe véve a holokauszt példátlan jellegét. Nem várhatjuk el az akkori emberektől, hogy teljesen felfogják a borzalmak mértékét, amelyekkel szembe kellett nézniük, különösen a nácik manipulatív taktikáját figyelembe véve” – tette hozzá az emlékmű. „Az áldozatok hibáztatása azért, mert nem tanúsítottak nagyobb ellenállást, eltorzítja a történelmet, mivel figyelmen kívül hagyja az összetett és kihívásokkal teli helyzetük és az elnyomás összefüggéseit, amellyel szembesültek.

Az ilyen típusú elbeszélések elutasítása létfontosságú, mert igazságtalanul hárítja át a felelősséget az elkövetőkről az áldozatokra”.

Flynn nem először vált ki kritikát mind holokauszttorzítás, mind vélt antiszemitizmus miatt.

Flynn 2022-ben az amerikai szélsőjobboldal támogatóit a holokauszt áldozataihoz hasonlította, és azt is mondta, hogy a zsidóknak nagyobb ellenállást kellett volna tanúsítaniuk az Auschwitzba küldött vonatokkal szemben.

„Jézusom, hogy állhatott ott valaki, és hagyhatta, hogy ezek az emberek ezt tegyék vele? És aztán tudva, amit tudtak, hogyan szállhattak fel arra a vonatra? Inkább megtámadtam volna azt a géppuskafészket”

– mondta akkor.

Egy 2021-es gyűlésen Flynn pedig azt követelte, hogy az USA-ban csak egy vallás legyen.

Egy szokatlan menedék a holokauszt alatt: Sanghaj

Az 1930-as évek végén, amikor a nácik fokozták a német és osztrák zsidók üldözését, számos nyugati ország szigorúan korlátozta a menekülteknek kiadott vízumok számát.