Trump szerint az ellene felhozott vádak a náci Németországra „emlékeztetnek”

Donald Trump volt amerikai elnök 2024-es elnökválasztási kampánya során tegnap kijelentette, hogy az ellene felhozott bűncselekmény miatti  vádemelés „nem más, mint a Biden-bűnszövetkezet és az általuk fegyverként használt igazságügyi minisztérium folyamatos szánalmas kísérletének legújabb korrupt fejezete, hogy beavatkozzanak a 2024-es elnökválasztásba”.

Trump, aki vezeti a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott versenyt, hozzátette, hogy a vádak, amelyeket „törvénytelennek” nevezett, „az 1930-as évek náci Németországára, az egykori Szovjetunióra és más tekintélyelvű, diktatórikus rezsimekre emlékeztetnek”.

A nyilatkozat széles körű bírálatot váltott ki a zsidó szervezetek részéről, amelyek közül többen bírálták a volt elnököt, illetve politikáját és kijelentéseit.

„A 2024-es elnökválasztási kampány korai szakasza jó alkalom arra, hogy emlékeztessük a politikai diskurzusban résztvevőket, hogy ez a retorika mélyen sértő és tiszteletlen” – közölte a JNS-nek adott nyilatkozatában az Amerikai Zsidó Bizottság.

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezérigazgatója Twitter oldalán azt írta, hogy „ezt a vádat az 1930-as évek náci Németországához hasonlítani tényszerűen helytelen és egyenesen sértő.

Ahogyan azt már többször is elmondtuk, az ilyen összehasonlításoknak nincs helye a politikában, és szégyenletesek”.

„Tisztázzuk: a holokauszt egy elképzelhetetlen tragédia volt, ahol a nácik és kollaboránsaik népirtást követtek el, 6 millió zsidót gyilkoltak meg” – írta Sacha Roytman Dratwa, a Combat Antisemitism Movement vezérigazgatója. „Semmi sem hasonlítható a történelem e sötét fejezetének nagyságához”.

Titokban a Fehér Házba látogatott a Moszad kémfőnöke

David Barnea látogatása a Biden-kormányzat „teljes körű erőfeszítéseinek” része a Jeruzsálem-Rijád megállapodás elérése érdekében.