Titokban a Fehér Házba látogatott a Moszad kémfőnöke

white concrete building near green trees under blue sky during daytime

David Barnea látogatása a Biden-kormányzat „teljes körű erőfeszítéseinek” része a Jeruzsálem-Rijád megállapodás elérése érdekében, amelyhez állítólag a palesztinoknak tett izraeli engedményekre lesz szükség.

Egy hétfői jelentés szerint a Moszad vezetője, David Barnea a hónap elején a Fehér Házba látogatott, hogy „titkos” megbeszéléseket folytasson az Izrael és Szaúd-Arábia közötti esetleges normalizációs megállapodásról.

Az Axios két amerikai forrásra hivatkozott, akik szerint Barnea a Fehér Házban találkozott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, valamint Brett McGurkkal, a Fehér Ház közel-keleti koordinátorával és Amos Hochsteinnel, Joe Biden amerikai elnök energetikai és infrastrukturális főtanácsadójával.

Sullivan és McGurk is Szaúd-Arábiába utazott a Barneával való állítólagos találkozójukat követő időszakban.

Barnea a jelentések szerint útja során találkozott Bill Burns CIA-igazgatóval is. A CIA nem kommentálta a jelentést.

„Továbbra is támogatjuk az Izraellel való normalizálódást, beleértve Szaúd-Arábiát is, és nyilvánvalóan továbbra is tárgyalunk regionális partnereinkkel arról, hogyan lehetne további előrelépést elérni”

– mondta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, amikor megkérték, hogy kommentálja a Barnea-Sullivan találkozót.

Washington azért igyekezett előmozdítani egy izraeli-szaúdi normalizációs megállapodást, mert annak vélt előnyei az USA nemzetbiztonságára nézve előnyösek. Egy ilyen megállapodás keretében Rijád példátlanul nagy segélycsomagot kínálna a ciszjordániai palesztin intézményeknek, jelentősen visszavenné erősödő kapcsolatát Kínával, és segítene véget vetni a jemeni polgárháborúnak.

Rijád a maga részéről egy NATO-szerű kölcsönös biztonsági egyezményre törekedne, amely kötelezné az Egyesült Államokat, hogy támadás esetén a védelmére keljen; az Egyesült Államok által felügyelt és támogatott polgári nukleáris programra; és arra, hogy fejlettebb fegyvereket vásárolhasson Washingtontól, például a Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ballisztikus rakétavédelmi rendszert, amelyet Irán növekvő rakétaarzenálja ellen lehetne használni – írja Thomas Friedman, a New York Time munkatársa.

Rijád továbbá jelentős engedményeket követelne Izraeltől a palesztinokkal szemben, ami a jelenlegi jobboldali kormány alatt igen valószínűtlennek tűnik.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök már régóta törekszik a szaúdiakkal kötendő, nehezen elérhető normalizációs megállapodásra, amelyet többször is új kormánya egyik legfontosabb prioritásaként emlegetett, és amely az arab-izraeli és az izraeli-palesztin konfliktus végéhez vezethet.

Vasárnap Netanjahu bejelentette egy Izraelen átívelő vasútvonal megépítésének terveit, amely szerinte végül összekötné Izraelt Szaúd-Arábiával.

Biden a 2020-as kampány során ígéretet tett arra, hogy Szaúd-Arábiát „páriává” teszi az emberi jogi helyzete és a disszidens újságíró 2018-as törökországi meggyilkolása miatt, és ez a megjegyzés feldühítette Rijádot.

Vasútvonal kötheti össze Izraelt és Szaúd-Arábiát

Meglepő bejelentést tett a 9400 milliárd forintos vasútfejlesztés kapcsán az izraeli miniszterelnök.