Michael Flynn azt követeli, hogy az USA-ban csak egy vallás legyen

Az ADL és az AJC számos csoporthoz és egyénhez csatlakozva elítélte Michael Flynn felhívását.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) és az Amerikai Zsidó Kongresszus (AJC) számos csoporthoz és magánszemélyhez csatlakozva elítélte Michael Flynn, Donald Trump volt elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának felhívását, miszerint az Egyesült Államokban egyetlen vallás legyen — számolt be róla a The Jerusalem Post.

„Ha egy nemzetünk lesz Isten alatt, amire szükségünk van, akkor egy vallásunk kell, hogy legyen”

– mondta Flynn szombaton Texasban, a ReAwaken America, egy keresztény tematikájú turné keretében tartott gyűlésen, amelyet az America Faith, keresztény hírcsatorna támogat. „Egy nemzet Isten alatt, és egy vallás Isten alatt.”

Az ADL vezérigazgatója, Jonathan Greenblatt és az Amerikai Zsidó Kongresszus is „Amerika-ellenesnek” nevezte Flynn kijelentését a Twitteren.

Jonathan Greenblatt on Twitter: „To suggest that the United States of America, a nation founded on twin bedrocks of pluralism and the freedom to practice any religion, should „have one religion” is anti-American, antidemocratic and downright dangerous.https://t.co/1t8LTxgZjG / Twitter”

To suggest that the United States of America, a nation founded on twin bedrocks of pluralism and the freedom to practice any religion, should „have one religion” is anti-American, antidemocratic and downright dangerous.https://t.co/1t8LTxgZjG

„Azt sugallni, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak, egy olyan nemzetnek, amelyet a pluralizmus és a szabad vallásgyakorlás kettős alapkövén alapítottak, »egyetlen vallásúnak« kellene lennie Amerika-ellenes, antidemokratikus és egyenesen veszélyes” – mondta Greenblatt.

„Michael Flynn kijelentései elfogadhatatlanok és Amerika-ellenesek”

– mondta az Amerikai Zsidó Kongresszus. „Az ilyen veszélyes retorika ellentétes az amerikai értékekkel és veszélyezteti demokráciánk alapjait”.

Számos demokrata és Flynn több régi kollégája a hadseregben, ahol magas rangokat ért el, szintén elítélte Flynnt.

A gyűlést állítólag a San Antonió-i Cornerstone Church szentélyében tartották, amelyet John Hagee, neves evangélikus lelkész – a Christians United for Israel, keresztény cionista csoport alapítója – vezet. Hagee a Trump-kormányzat 2018-as jeruzsálemi új amerikai nagykövetségének felavatásán mondott beszédet. A CUFI szóvivője a riporterek megkeresését a Cornerstone Church-hez irányította.

A Cornerstone sajtócsapata a megkeresésre azt mondta: „A múlt héten a Cornerstone Church létesítményeit egy külső szervezet használta. A Cornerstone Church nem áll kapcsolatban ezzel a szervezettel, és nem támogatja a nézeteiket”.

Trump kirúgta Flynnt, miután bevallotta, hogy hazudott a Trump-kormányzat vezető tisztviselőinek az orosz tisztviselőkkel folytatott beszélgetéseiről.

Bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott az FBI-nak ezekről a beszélgetésekről, köztük egy olyan beszélgetésről, amely az Izrael-politikával kapcsolatos volt.

Trump végül megkegyelmezett Flynnnek. Az egykori tanácsadó később a Trump elnökségét övező néhány szokatlanabb összeesküvés-elmélet terjesztőjévé vált, emellett ő is támogatta Trump állítását, miszerint Joe Biden elnök megválasztása csalás volt.

Greenblatt Flynn retorikáját a január 6-i halálos lázadáshoz kötötte az amerikai Capitoliumnál, amelyet Trump választási csalásról szóló állításai ösztönöztek.

„Egy poszttraumás pillanatban élünk nemzetként, a január 6-i lázadás következményeitől elhúzódva” – mondta. Az ADL „mélységesen aggódik amiatt, hogy a Flynnéhez hasonló retorika – amely egy vallást mások fölé emel – alkalmas arra, hogy tovább növelje ezeket a szakadékokat és politikai erőszakot szítson”.

Flynnnek legalább egy zsidó támogatója volt: Josh Mandel, egy ohiói republikánus szenátorjelölt, aki kampányában az általa „zsidó-keresztény” értékeket hangoztatta, a Twitteren azt írta: „Flynn tábornok mellett állunk”.

Számos zsidó csoport 2016-ban csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyben liberális csoportok arra szólították fel Trumpot, hogy ne nevezze ki Flynnt a posztra, hivatkozva annak muszlimellenes retorikájára és arra, hogy retweetelt egy antiszemita posztot. (Később bocsánatot kért az antiszemita üzenet felerősítéséért).

Jonathan Greenblatt: A baloldali antiszemitizmus, olyan mint a klímaváltozás

Jonathan Greenblatt szerint tenni kell az antiszemitizmus ellen „még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy régi barátokkal és szövetségesekkel kell szembeszállni”.