Jonathan Greenblatt: A baloldali antiszemitizmus, olyan mint a klímaváltozás

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) vezérigazgatója kedden kijelentette, hogy az amerikai élet gyakorlatilag minden más kérdésével ellentétben az antiszemitizmus nem ismer pártpolitikai határokat. „Agresszívan kell küzdeni ellene, akár jobbról, akár balról jön.”

Az ADL éves „State of Hate” (A gyűlölet helyzete) című beszédében, az ADL Never is Now Summit on Antisemitism and Hate (Az antiszemitizmusról és a gyűlöletről szóló csúcstalálkozó) záró plenáris ülésén Greenblatt azt mondta, hogy tenni kell antiszemitizmus ellen „még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy régi barátokkal és szövetségesekkel kell szembeszállni”.

Elmondta, hogy az ADL több mint 50 olyan személyt azonosított, akiknek közük volt a január 6-i támadáshoz, „akik közvetlen kapcsolatban állnak a jobboldali szélsőséges csoportokkal”.

„Amint azt január 6-án és három évvel ezelőtt Pittsburghben is láthattuk, és amint azt a szélsőségekkel foglalkozó központunk naponta nyomon követi, ezek a jobboldalról érkező fenyegetések ötös erősségű hurrikánok, amelyek azonnali erőszakkal és elsöprő károkkal fenyegetnek” – mondta. „Ezzel szemben igenis meg kell védenünk magunkat, és erőteljesen kell dolgoznunk ellene”.

„Ugyanakkor a baloldalon erősödő antiszemitizmussal is meg kell küzdenünk, amelyet a klímaváltozáshoz lehetne hasonlítani”

– folytatta Greenblatt.

„Lassan, de biztosan emelkedik a hőmérséklet. Persze időnként vannak viharok, de gyakran az emberek úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják a jeleket, és tagadják, hogy bármi is változik.”

„De minden mérés szerint a metaforikus hőmérséklet emelkedik, a körülmények romlanak, és ez a helyzet azzal fenyeget, hogy felborítja az általunk jól ismert életet”

– mondta Greenblatt.

„Ami elhatalmasodik, az a legrosszabb esetben az a hit, hogy minden zsidó elnyomó – egy fehér establishment része, amely generációk óta kihasználja a faji és etnikai kisebbségeket.”

„Már korábban is mondtam, és újra elmondom: az anticionizmus antiszemitizmus”

– tette hozzá.

„A zsidók — a világ népei közül egyedül a zsidók — hazához való jogának tagadása antiszemitizmus. A zsidó államot kiemelten elítélni, miközben másokról tudomást sem veszünk, az előítélet megvetendő megnyilvánulása. És sajnos úgy tűnik, hogy ezek az álláspontok egyre népszerűbbek.”

Címlapkép: Gage Skidmore/Flickr

Kevés az összefüggés a zsidóellenes nézetek elterjedtsége és az antiszemita támadások száma között

Az Európai Unió 16 országában végzett közvélemény-kutatás szerint a lengyel, a magyar és a görög válaszadók körében volt a zsidókkal szembeni ellenséges magatartás a legelterjedtebb.