Gyász: elhunyt az izraeli légierő legendás pilótája

Megtért Teremtőjéhez Giora Romm, a hatnapos háború hőse, és Izrael történetének egyik legjobb harci pilótája.

Giora Romm, az izraeli légierő első ászpilótája péntek este 78 éves korában hunyt el rákos megbetegedést követően.

Az 1945-ben Tel-Avivban született Rommot széles körben az izraeli légierő egyik legjobb harci pilótájának tartják, aki az 1967-es hatnapos háborúban elért öt légi győzelemmel érdemelte ki az első izraeli „ász” címet.

A háború kezdetén két MiG-21-es gépet lőtt le Egyiptom felett, és ugyanazon a napon egy másik MiG-21-est lőtt le egy szíriai repülőtér felett, amelyet éppen akkor bombázott. Másnap a lába megsebesült a szír légvédelmi tűzben, de megszökött a kórházból, és egy nappal később lelőtt még két egyiptomi MiG-17-es gépet.

Két évvel később repülőgépét az egyiptomi erők lelőtték, ő pedig megsebesült és fogságba esett. Három hónapot töltött egy egyiptomi börtönben, mielőtt az Izrael és Egyiptom közötti megállapodás részeként szabadon engedték. Később részt vett a Jom Kippur-i háborúban is.

Romm özvegye, Miriam szombat reggel egy fotót tett közzé a Facebookon, amelyen férje a kórházi ágyában látható, amint kezet fog a légierő parancsnokával, Tomer Bar vezérőrnaggyal. A kép mellé azt írta: „Giora utolsó mosolya, a mi szerettünk”.

Romm évtizedekig szolgált a légierőnél, és az 1990-es évek elején Izrael katonai attaséjává nevezték ki az Egyesült Államokba, miután nem sikerült elnyernie a légierő parancsnoki posztját.

Katonai karrierje után Romm az Infrastrukturális Minisztérium, a Zsidó Ügynökség és a Polgári Légügyi Hatóság főigazgatója volt. Utolsó nyilvános tisztsége a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatóság igazgatótanácsának elnöke volt. Romm 2019-ben még indult az állami számvevői posztért.

Romm a Bar Ilan Egyetemen szerzett alapdiplomát közgazdaságtanból és politikatudományból, a UCLA-n pedig üzleti adminisztrációból szerzett mesterdiplomát.

A nap, amikor Izrael három perc alatt lelőtt öt szovjet MiG-21-es vadászgépet

Az izraeli légicsapásokra válaszul a szovjet légierő MiG-21-es kötelékei, folyamatos járőrözést hajtottak végre a Szuezi-csatorna felett. Kezdetben mindkét fél gondosan ügyelt arra, hogy elkerüljék egymást.