Oroszország porig rombolta őket, most testvérvárosok lettek

Szimbolikus megállapodást írt alá a csecsenföldi Groznij és a megszállt Mariupol vezetője.

Az orosz média számolt be arról, hogy a csecsenföldi Groznij polgármestere, Hasz-Magomed Kadirov valamint a megszállt Mariupol vezetője, Oleg Morgun aláírtak egy megállapodást „a testvérvárosi kapcsolatok létrehozásáról”.

A dokumentum szerint „a két város lakosainak érdekében” fejleszteni fogják az együttműködést. „A tervek szerint kapcsolatokat hoznak létre és fejlesztenek az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a sport, a szociális védelem és más területeken”.

Az orosz hadsereg először az első csecsen háború alatt támadta meg Groznijt, miután Csecsenföld kikiáltotta függetlenségét. A város ostroma 1994. december 31-én kezdődött, és bár arra számítottak, hogy pár óra alatt el is foglalják, ez csak 1995 márciusára sikerült.

Azután, hogy Groznijt teljesen szétbombázták.

A várost tüzérséggel és rakétákkal lőtték, és repülőgépekről bombázták, köztük kazettás és vákuumbombákkal. Volt, amikor óránként négyezer lövedék csapódott be a városba.

Az orosz győzelem azonban rövid életű volt. 1996-ban a csecsenek visszafoglalták Groznijt, és a háború békekötéssel ért véget.

1999-ben azonban minden újrakezdődött.

Oroszország terrorellenes háborút indított Csecsenföld ellen.

A várost októberben ballisztikus rakétákkal kezdték lőni, majd decemberben a város ostromát is megindították az orosz erők: elkezdték módszeresen, háztömbről háztömbre haladva lerombolni Groznijt. A totális pusztítással 2000 februárjára végeztek.

Groznijban egyetlen épület sem maradt sértetlen, és a csecsen fővárost az ENSZ később úgy jellemezte, mint „a világ legjobban elpusztított városa”.

Edward Luttwak: Biden és Putyin készen állnak megállapodni

A világhírű stratéga azt mondja, hogy az ukrajnai háború a vártnál hamarabb érhet véget.