Edward Luttwak: Biden és Putyin készen állnak megállapodni

A világhírű stratéga arról beszélt az UnHerdnek, hogy az ukrajnai háború a vártnál hamarabb érhet véget.

Joe Biden amerikai elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin készen állnak az alkura Edward Luttwak történész, katonai stratéga és az amerikai kormány tanácsadója szerint.

Luttwak, aki évtizedek óta dolgozik a Pentagonnak és az amerikai külügyminisztériumnak, úgy véli, hogy a CIA és a Kreml közötti csatornák kellően nyitottak ahhoz, hogy béketárgyalások kezdődjenek. A múlt hónap végén meghiúsult Wagner-csoport felkelést követően William Burns CIA-főnök közvetlenül beszélt Szergej Nariskinnel, az orosz külföldi hírszerző szolgálat vezetőjével, hogy megnyugtassa, a CIA-nak nincs köze a lázadáshoz. Luttwak számára ez „egy bizonyos általános hozzáállást és kommunikációs hajlandóságot” feltételez, míg maga Nariskin jelenléte a Kremlben további bizonyíték arra, hogy a háború a végéhez közeledhet.

„Nariskin az a személy, aki a háború kitörése előtt egyenesen azt mondta Putyinnak:

Ne csináld ezt: neked problémád van Ukrajnával. Beszéljetek, ne harcoljatok. Ne kezdd el a háborút”

– állította Luttwak. „Tehát van valaki a Kremlben, aki ezt az álláspontot képviselte, és akit nem rúgtak ki. Még mindig ott van, az SZVR élén. Eközben az amerikai hírszerzés vezetője felhívta őt. És miért van ez?

Mert az Egyesült Államok azt akarja, hogy ez a háború véget érjen.”

A stratéga arra is rámutatott, hogy Biden elutasította Ukrajna felvételét a NATO-ba, ami azt bizonyítja, hogy későbbi, háborút lezáró tárgyalásokat tervez.

Luttwak szerint az oroszok számára is „elsődleges cél” a háború befejezése.

Megbízhatunk-e a szövetségeseinkben háború idején?

Ez a kérdés, a nemzetközi kapcsolatok egyik legfontosabb kérdése, egyidős az emberiséggel. Robert C. Castel elemzése.

„Putyin azt mondta: egyáltalán nem fogok atomfegyvert használni, hacsak Oroszországot nem fenyegeti a közvetlen pusztulás. Más szóval, ez ugyanaz az álláspont, mint Izraelé, Indiáé, Pakisztáné, az Egyesült Államoké – vagyis ‘vissza fogunk csapni, de nem fogunk első csapást mérni'”.

Putyin vágyát a konfliktus befejezése iránt Luttwak szerint az oroszországi infláció vezérli.  Luttwak felhívta rá a figyelmet, hogy az orosz központi bank igazgatója jelezte, hogy a háborút nem fokozni, hanem csökkenteni kell, mert különben nem lesz képes kordában tartani az inflációt”.

Luttwak arról is beszélt, hogyan nézne ki egy orosz-ukrán megállapodás. Szerinte a konfliktusból való kilábalás egyetlen módja az lenne, ha az oroszok kivonulnának Ukrajna minden részéről, kivéve Donyeckből és Luhanszkból, és egy rendes népszavazást tartanának ebben a két régióban.

„A népszavazások megtartásának terve talán a legnevetségesebb terv, de nincs más terv”

– mondta. „Az oroszoknak fel kell adniuk minden olyan igényt vagy színlelést, hogy joguk van egész Ukrajna vagy más részei felett uralkodni: nekik csak ez a két régió jár. Másodszor, az ukránoknak le kell mondaniuk a Krímről. A Krím mindig is orosz volt” – tette hozzá.

Luttwak szerint

„amint Ukrajna lemond a Krímről és elfogadja ezeket a feltételeket, Ukrajna beléphet a NATO-ba. Ez a nagy nyeremény. Ezért nem adják ingyen”.

Luttwak nem látta okát annak, hogy miért ne kezdődhetnének meg azonnal a tárgyalások.

„Két lehetőség van. Az egyik az, hogy pontosan úgy történik, ahogy mondtam. A másik, hogy nem fog megtörténni. És ha nem fog, akkor a hétéves háború elé nézünk, ha szerencsénk van. De egy 25 éves háború is lehet” – mondta Luttwak.

Fegyverkezik az orosz elit – beköszöntött Oroszországban a magánhadseregek kora?

A KGB-arisztokrácia már készül a turbulens időkre: felfutóban a magánhadsereg-biznisz, és ezen a sikertelen Wagner-puccs sem fog változtatni.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.