Keleti Ágnes rendkívüli életéről is szó volt a családtörténeti konferencián

Minden idők legsikeresebb zsidó olimpikonnőjének inspiráló történetét unokatestvére lánya mesélte el a héten Londonban tartott nemzetközi konferencián, amelyen a zsidó családtörténet felkutatásáról tartottak előadásokat – írja a The Jewish Chronicle.

Missel Gyory Judi elmondta, hogy Keleti, annak ellenére, hogy 16 évesen magyar országos bajnok lett, többször megtagadták tőle a nemzetközi versenyzés lehetőségét, mert zsidónak született.

„Puszta akaraterővel” győzte le Magyarország számos zsidóellenes törvényét, ahol a zsidók 70 százalékát végül meggyilkolták, köztük az apját is

– mesélte Missel.

Az 1952-es és az 1956-os nyári olimpián is indult, és az utóbbin a legeredményesebb sportoló lett – mindezt 30 éves kora után. Negyvenes évei elején gyermekei születtek, majd Izraelben telepedett le, és az ország tornász válogatottját edzette egészen az 1990-es évekig.

Bemutatták a Keleti Ágnesről készült filmet

A film december 8-án kerül a mozikba, illetve premier előtt a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál zárófilmjeként láthatja a közönség.

Ma Magyarországon él, ő a legidősebb élő olimpiai bajnok, és több érmet birtokol, mint bármely más izraeli. Missel megjgyezte, hogy

„azt mondták neki, hogy sok mindenhez túl késő az életben, de a tapasztalatai és a túlélés rettenthetetlenné tették”.

A Nemzetközi Zsidó Genealógiai Konferenciára, amelyet 2001 óta először rendeztek meg Londonban, több mint 400 családtörténeti szakértő és érdeklődő vett részt több mint 100 előadó több mint 200 előadásán.

Chuck Weinstein, a konferencia társelnöke elmondta, hogy „nagyszerű” volt újra ennyi ismerős arcot látni. „A zsidó genealógia nyomon követése olyan különleges kihívásokkal jár, amelyekbe más demográfiai csoportok nem ütköznek, de emiatt és más okokból is végtelenül izgalmas. Olyan sok történet vár itt arra, hogy elmeséljük.” Weinstein szerint a genealógia „robbanásszerű érdeklődésen” megy keresztül.

Keleti Ágnesről neveztek el tornászcsarnokot Izraelben

Emléktáblát is avattak a csarnokban, ahol annak idején az ötszörös magyar olimpai bajnok izraeli tornászok egész generációit nevelte fel.