Finnország Izraeltől vásárol légvédelmi rendszert

Az izraeli védelmi minisztérium csütörtök este bejelentette, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta a Dávid parittyája nevű közepes hatótávolságú rakétavédelmi rendszer eladását Finnországnak 316 millió euróért.

A minisztérium „történelmi jelentőségűnek” nevezte az üzletet, és közölte, hogy ő, valamint a kvázi magánszektorbeli gyártó Rafael hamarosan ünnepélyes aláírási ceremóniát tart.

A minisztérium közleménye szerint az amerikai külügyminisztérium nemrég értesítette Yoav Gallant védelmi minisztert, Eyal Zamir főigazgatót és Danny Goldot, a (MAFAT) DDR&D részleg igazgatóját a jóváhagyásról. A jóváhagyásról szóló tárgyalásokat a DDR&D izraeli rakétavédelmi szervezetének igazgatója, Moshe Patel vezette.

Az amerikai jóváhagyásra azért volt szükség, mert az ország rakétavédelmi szervezete és az amerikai Raytheon védelmi cég közös partnerek voltak a Dávid parittyája kifejlesztésében.

Mindezek a felek azon fognak dolgozni, hogy Finnország számára a rakétavédelmi rendszert biztosítsák, miközben a finn helyi védelmi közösséget is bevonják a rendszer testreszabásába.

Gallant szerint a megállapodás „nagyon jelentős lépés az Izrael és Finnország közötti kapcsolatban”, és hozzátette, hogy Izrael leleményes kreatív elméi áttörést hoztak védelmi termékeinek értékesítésében világszerte.

Számos európai ország a védelem korszerűsítése érdekében Izraeltől igyekszik légvédelmi rendszert vásárolni tekintettel az Oroszország által jelentkező új biztonsági fenyegetésekre. A zsidó állam Németországgal is tárgyalásokat folytat a Nyíl 3 nevű rendszer eladásáról.

Danny Gold elmondta, hogy a Dávid parittyája rendszer

„2017 óta üzemképes, és jelentős szerepet játszik Izrael többszintű lég- és rakétavédelmi rendszerében. Büszkék vagyunk arra, hogy Finnország az izraeli-amerikai rendszert választotta, és örülünk az Egyesült Államok jóváhagyásának”.

Dávid Parittyája sikeresen vizsgázott a terroristák rakétái ellen

A Dávid Parittyája kulcsfontosságú szerepet tölt be Izrael többrétegű lég- és rakétavédelmi architektúrájában.