Dávid Parittyája sikeresen vizsgázott a terroristák rakétái ellen

Az izraeli Dávid Parittyája névre hallgató lég- és rakétavédelmi rendszer szerda délután elfogott egy, a Gázai övezetből kilőtt rakétát.

Ez volt a rendszer első elfogása a 2017-es üzembe helyezése óta. A kérdéses rakéta egyike volt annak a három rakétának, amelyet Tel-Avivra lőttek ki az Iszlám Dzsihád. Az IDF tájékoztatása szerint a másik kettő lakatlan területre, a tengerbe zuhant.

A Rafael és a Raytheon által közösen kifejlesztett rendszer 2018-ban került először bevetésre, amikor nem sikerült elfognia a Szíriából kilőtt rakétákat – emlékeztet a The Times of Israel.

Ministry of Defense on Twitter: „The @IDF carried out the David’s Sling Aerial Defense System’s 1st operational interception today. The system provides protection against medium range ballistic threats: airborne, UAV and cruise missiles and was jointly developed by the DDR&D’s IMDO & the MDA.@Mafat_IL pic.twitter.com/gioXSgCuHw / Twitter”

The @IDF carried out the David’s Sling Aerial Defense System’s 1st operational interception today. The system provides protection against medium range ballistic threats: airborne, UAV and cruise missiles and was jointly developed by the DDR&D’s IMDO & the MDA.@Mafat_IL pic.twitter.com/gioXSgCuHw

Az IDF akkor közölte, hogy a kudarc technikai okokra vezethető vissza, további részleteket biztonsági okokra hivatkozva nem volt hajlandó közölni. Hozzátették, hogy az incidensből levont tanulságok alapján módosításokat hajtanak végre. Két évvel később már a rendszer új változatát tesztelték ballisztikus és cirkálórakéták ellen.

A Dávid Parittyája kulcsfontosságú szerepet tölt be Izrael többrétegű lég- és rakétavédelmi architektúrájában, amely az Arrow-2 és 3, a Vaskupola és a Vasnyaláb (Iron Beam) rendszereket foglalja magában.

A Dávid Parittyája képes a taktikai ballisztikus rakéták, közepes és nagy hatótávolságú rakéták, repülőgépek, drónok és cirkálórakéták, köztük a Scud rakéták elfogására.

Finnország nem bízza a véletlenre: megbízható izraeli légvédelmet vásárolnak

Megveszik Dávid Parittyáját.