Párosulnak-e antiszemitizmussal a Franciaországi zavargások?

A franciaországi zavargások uralják a legtöbb európai lap címoldalát. Az ember természetesen elvárná, hogy a nagy hírcsatornák tudósításai igyekezzenek átfogóan beszámolni róluk, és pontosan elemezni őket. Ezért tanulságos megfigyelni azt az űrt, amely e tudósítás középpontjában áll — írja véleménycikkében Thomas Stern Németországban élő brit-német író, aki számtalanszor írt mér az antiszemitizmus témájában olyan lapoknak, mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Jüdische Rundschau.

Ha a zavargások egy holokauszt-emlékmű szándékos megrongálásával járnak, és ha az említett megrongálása a zsidók ismételt holokauszttal való fenyegetésének formáját ölti, mint ahogyan az Párizs Nanterre nevű külvárosában történt múlt csütörtökön, ahol a deportálás mártírjainak emlékművére az „On va faire une shoah” (Megismételjük a soát) feliratot firkálták, nehéz elképzelni, hogyan lehetne azt állítani, hogy ezek a zavargások – bármi is volt azk eredeti ok – ne minősülnének antiszemitának.

Mi történik azonban, ha rákeresünk a Google News-ban az „antiszemita zavargások” kifejezésre, akár több nappal a történtek után?

Találunk ugyan beszámolókat a nanterre-i incidensről – ám egyvalami közös. Az olyan izraeli újságoktól kezdve, mint a The Jerusalem Post vagy a Times of Israel, a The Jewish Chronicle az Egyesült Királyságban vagy az Algemeiner az Egyesült Államokban, minden találat zsidó kiadványoktól származik.

Csak a következő oldalakon bukkannak fel találatok az ABC News vagy a USA Today oldaláról is – de ezek egyáltalán nem a közelmúlt franciaországi eseményeihez kapcsolódnak, hanem hónapokkal ezelőtti cikkek a január 6-i washingtoni zavargásokban részt vevő személyekről.

Ha a franciaországi zavargásokról szóló összes információ esetén a New York Timeshoz vagy a Guardianhoz hasonló újságokra, illetve a CNN-re vagy a BBC honlapjára hagyatkozunk – még akkor is, ha a fent említett négy forrást kombináljuk, hogy átfogó képet kapjuk -, akkor semmit nem találunk, így aki antiszemita zavargásokat említ, paranoiásnak fog tűnni

Mintha egy holokauszt-emlékmű megrongálása és egy új holokauszttal való fenyegetés hiánypótló hírnek számítana, amelynek hírértéke azokra korlátozódik, akiket zsidóságuk révén közvetlenül érint; nincs itt semmi látnivaló, ez amolyan „zsidó hír”.

Egy olyan médiatérben, ahol a legkisebb  rasszizmusról szóló hír is címlapokat generálhat, ez legalábbis meglepő.

Persze a zavargások szinte eleve kaotikus, decentralizált ügyek, ami miatt nehéz lehet egyetlen incidenst reprezentálónak meghatározni. De nehéz elképzelni, hogy például Trump támogatóit vagy oltásellenes tüntetők zavargásait, ha azok esetén egy holokauszt-emlékművet is megrongáltak volna vagy új holokauszttal fenyegetőztek volna, a legtöbb nagy médium ne írná le antiszemitaként.

És még ha el is tekintünk attól a gondolattól, hogy meghatározó szerepet tulajdonítsunk neki a zavargásokban, és csak elszigetelt incidensként tekintünk rá, az azt övező hallgatás akkor is szembetűnő, és arra utal, hogy egy bizonyos narratíva megőrzése érdekében el akarják kerülni a zavargások „beszennyezését”.

European Jewish Congress on Twitter: „It is truly horrifying to witness the Memorial to the Martyrs of the Deportation in Nanterre being vandalized.This shameful act of disrespect for the memory of the victims of the Holocaust must be unequivocally condemned and those responsible held accountable. pic.twitter.com/B0HT3L9TiF / Twitter”

It is truly horrifying to witness the Memorial to the Martyrs of the Deportation in Nanterre being vandalized.This shameful act of disrespect for the memory of the victims of the Holocaust must be unequivocally condemned and those responsible held accountable. pic.twitter.com/B0HT3L9TiF

A berlini rendőrség engedélyezte a Hamász-párti felvonulást

Alig egy hónapja, hasonló tüntetésen a „halál a zsidókra” és „halál Izraelre” jelszavakat skandálták. Mindezt a német rendőrség tétlenül nézte.