Párizs: Az EU ne kritizálja a rendőrségünket!

A francia kormány csütörtökön kijelentette, hogy Didier Reynders belga uniós igazságügyi biztosnak nincs hatásköre arra, hogy a franciaországi rendfenntartásról nyilatkozzon.

Miután a rendőrség megölt egy 17 éves fiút Párizs egyik elszegényedett külvárosában, országos zavargások rázták meg az országot, amelyek széles körű fosztogatásokhoz és 1 milliárd euróra becsült károkhoz vezettek.

„Minden alkalommal nagyon magas az erőszak szintje” Franciaországban – mondta szerdán Didier Reynders európai igazságügyi biztos, reagálva a francia rendőrség magatartására a zavargásokra adott válaszlépésekkel összefüggésben.

„Tényleg el kell gondolkodnunk azon, hogyan szervezzük meg a rendfenntartást” – tette hozzá, a „sárgamellényesek” időszakára, a nyugdíjreform elleni tüntetésekre és a közelmúltban történt zavargásokra utalva.

A francia kormány Laurence Boone uniós ügyekért felelős miniszterén keresztül reagált: „Nagyon meglepődtem, mert a rendfenntartás nem tartozik az európai előjogok közé” – mondta csütörtök reggel a Radio France Internationale (RFI) közszolgálati televízióban.

„Reynders úr tegnap [szerdán] közzétett egy jelentést a jogállamiságról az Unió országaiban […], és semmi sem szól a rendfenntartásról”

– tette hozzá Boone, hangsúlyozva az EU hatáskörének hiányát ezen a területen.

Arra a kérdésre, hogy a biztos „túllépte-e a hatáskörét”, és hogy „hibázott-e”, amikor úgy fejezte ki magát, ahogyan tette, a miniszter igennel válaszolt. A helyzet „drámai”, mondta, és megnyugtatásra van szükség, nem pedig „kicsinyes megjegyzésekre […] olyan emberektől, akiknek nincs hozzáértésük, hogy ezt megmondják”.

Ami a lényeget illeti, Boone biztosította a francia kormányt, hogy „higgadtan le fogja vonni a következtetéseket […]”.

Az ilyen jellegű problémák „nem csak Franciaországban fordulnak elő” – folytatta, az Egyesült Királyságban, Dániában és Svédországban történt hasonló esetekre hivatkozva. Boone hozzátette, hogy svéd kollégája a hétvégén azt mondta, hogy Stockholm megvizsgálja a francia rendőri doktrínát, „hogy a francia modellt kövesse, és azt adaptálja itt [Svédországban]”.

Végül a francia miniszter ragaszkodott ahhoz, hogy egy rendőr tettei nem tükrözik a francia rendőrség egészének viselkedését, hogy „Franciaországban nincs biztonsági probléma” vagy „rendszerszintű rasszizmus a rendőrségen belül”.

Múlt pénteken Franciaország már bírálta az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője által tett nyilatkozatot, amelyben felszólította Franciaországot, hogy „komolyan” vizsgálja meg a rendőrségen belüli rasszizmus és faji megkülönböztetés problémáit.

„A franciaországi bűnüldöző szervek részéről a rendszerszintű rasszizmus vagy diszkrimináció vádja teljesen alaptalan” – áll a francia külügyminisztérium szombati (július 1.) közleményében.

„A rendőrség nagyfokú professzionalizmussal kezeli a szélsőséges erőszakos helyzeteket és cselekményeket” – tette hozzá a tárca.

(Euractiv)

A zavargók megtámadták egy párizsi polgármester feleségét és kisgyermekeit

A francia ügyészség gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást.