A zavargók megtámadták egy párizsi polgármester feleségét és kisgyermekeit

A zavargók megrohanták Párizs egyik külvárosi polgármesterének házát, felgyújtották az autót, és tűzijátékot lőttek ki a feleségére és kisgyermekeire, miközben azok menekülni próbáltak – írja az Euractiv. 

A 39 éves Vincent Jeanbrun, L’Hay-les-Roses déli külváros jobbközép polgármestere a városházán tartózkodott, amikor vasárnapra virradó éjjel megtámadták a házát, ahol felesége, Melanie és gyermekei aludtak.

A támadók járművükkel a külvárosi háznak hajtottak, de az ingatlan külső teraszát körülvevő alacsony fal megállította őket – közölte a helyi ügyészség. Ezután felgyújtották járművüket.

Ahogy Jeanbrun felesége és 5 és 7 éves gyermekei a hátsó udvaron keresztül menekültek, tűzijátékkal vették célba őket. Jeanbrun elmondta Elisabeth Borne miniszterelnöknek, hogy feleségét megműtötték lábtörés miatt, és három hónapos rehabilitáció vár rá.

„Miközben megpróbálta őket megvédeni és menekülni a támadók elől, a feleségem és az egyik gyermekem megsérült” – mondta a polgármester.

A helyi ügyész újságíróknak elmondta, hogy gyilkossági kísérlet miatt indítottak nyomozást. Egyetlen gyanúsítottat sem tartóztattak le.

Jeanbrun városháza a keddi lövöldözés óta több éjszakán át támadások célpontja volt, és szögesdróttal és barikádokkal védték.

Az incidens után órákkal Jeanbrun egy sétán találkozott a helyi támogatókkal, és elhaladt a város fedett piaca mellett, amelyet a zavargások során tönkretettek.

„Maradjon erős, polgármester úr. Önnel vagyunk” – mondta egy férfi a láthatóan elérzékenyült polgármesternek.

„Nem hittem, hogy valaha is átélünk valami ilyesmit” – mondta a polgármester egy másik járókelőnek, aki a feleségének kívánt minden jót.

Gerald Darmanin belügyminiszter szerint vasárnap este ismét mintegy 45 ezer rendőrt vezényeltek ki, hogy visszatartsák a zavargókat, akik autókat gyújtottak fel, üzleteket fosztogattak, valamint városházákat és rendőrőrsöket vettek célba.

Egy zsidó képviselő szerint „intifáda” tört ki Franciaország szívében

Meyer Habib szerint egyes területeken „évek óta zavartalanul növekszik a Franciaország, a fehérek és a zsidók elleni gyűlölet”