Ezernél is több civilt gyilkoltak meg, amióta az USA elmenekült Afganisztánból

Amióta az Egyesült Államok kivonult Afganisztánból, több mint 1000 civilt öltek meg az új tálib rezsim alatt. E halálesetek nagy része robbanások következtében következett be.

Több mint ezer afgán civil halt meg bombázásokban és más erőszakos cselekményekben azóta, hogy a külföldi erők kivonultak, és a tálibok átvették a hatalmat 2021-ben – derül ki az ENSZ afganisztáni missziójának kedden közzétett jelentéséből.

Az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) szerint 2021. augusztus 15. és idén május között 1095 civilt öltek meg és 2679-et sebesítettek meg, ami aláhúzza a biztonsági kihívásokat még az évtizedes háború vége után is.

A halálos áldozatok többségét – valamivel több mint 700-at – improvizált robbanószerkezetek okozták, beleértve a nyilvános helyeken, például mecsetekben, oktatási központokban és piacokon elkövetett öngyilkos merényleteket.

A tálibok győzelme miatt csökkent a terrorizmus halálos áldozatainak száma

Tavaly 3955 terrortámadást követtek el, 28%-kal kevesebbet, mint 2021-ben. 6701 ember vált a terror áldozatává, 38 százalékkal kevesebb, mint a negatív rekord idején, 2015-ben.

Bár a fegyveres támadások száma drámai mértékben csökkent a tálibok 2021 augusztusi hatalomátvétele óta, amikor a NATO által támogatott hadsereg összeomlott, a biztonsági kihívások továbbra is fennállnak, különösen az Iszlám Állam részéről. Az UNAMA szerint a támadások többségéért a militáns csoport a felelős, amely azt is megjegyezte, hogy a támadások halálos mértéke a kevesebb erőszakos incidens ellenére is eszkalálódott.

„Az UNAMA adatai nemcsak az ilyen támadásokból eredő folyamatos civil károkat emelik ki, hanem az öngyilkos merényletek halálos erejének növekedését is 2021. augusztus 15. óta, amikor a kisebb számú támadás nagyobb számú civil áldozatot követelt”

– áll a jelentésben.

Iszlamista konjuktúra: 32 százalékkal nőtt az ópiumtermelés Afganisztánban

Afganisztán a világ legnagyobb ópium-előállítója, valamint az európai és ázsiai kábítószer-fogyasztás számára az egyik fő heroinforrást jelenti.

A tálibok azt mondták, hogy az ország biztosítására összpontosítanak, és az elmúlt hónapokban több rajtaütést hajtottak végre az Iszlám Állam sejtjei ellen.

Az UNAMA szerint valamivel több, mint 1700 áldozatot, köztük sérülteket is, követeltek az Iszlám Állam által vállalt robbanószerkezetes támadások.

A tálibok által irányított külügyminisztérium az ENSZ-nek küldött válaszában azt mondta, hogy Afganisztán évtizedekig biztonsági kihívásokkal küzdött a háború idején, mielőtt az Iszlám Állam néven ismert kormánya átvette a hatalmat, és a helyzet javult.

„Az Iszlám Emirátus biztonsági erői kötelezik magukat arra, hogy szavatolják az állampolgárok biztonságát, és időben intézkednek a terroristák menedékhelyeinek felszámolása érdekében”

– közölték.

Tálibok már Irán meghódításával fenyegetőznek

A tálibok vasárnap azzal fenyegetőztek, hogy meghódíthatják Iránt, miközben az Afganisztán és Irán közötti vízügyi viták miatt egyre nő a feszültség.