A tálibok győzelme miatt csökkent a terrorizmus halálos áldozatainak száma

Kilenc százalékkal csökkent a halálos áldozatokkal járó terrortámadások száma 2022-ben világszerte, a biztonsági helyzet továbbra is a Száhel-övezetben a legrosszabb – derül ki a Globális Terrorizmus Index (GTI) nevű jelentésből, amelyet a Gazdasági és Békekutató Intézet (IEP) kutatása alapján tettek közzé kedden.

A jelentés készítői a szélsőséges tálibok afganisztáni hatalomra kerülésének tulajdonítják a változást.

A beszámoló szerint tavaly 3955 terrortámadást követtek el, 28 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben. Világszerte 6701 ember vált terrortámadás áldozatává, 38 százalékkal kevesebb, mint a negatív rekord idején, 2015-ben.

A jelentésben figyelmeztettek: annak ellenére, hogy a tálibok 2021-es hatalomra kerülése óta 58 százalékkal csökkent a terrortámadások halálos áldozatainak száma Afganisztánban, az ország még mindig, immár negyedik éve a világ terrorizmus által leginkább sújtott államának számít.

A Száhel-övezet lett a globális terrorizmus melegágya

Az afrikai régióban 48 százalékkal nőtt a merényletek halálos áldozatainak száma.

Az afganisztáni helyzet javulása ellenére

a biztonsági helyzet globálisan tovább romlott, elsősorban a Száhel-övezetben, amelyet a GTI már tavaly is a terrorizmus egyik központjának nevezett.

A térségben a jelentés szerint kilenc százalékkal nőtt a halálos áldozatok száma, így ez az övezet adja a terrorizmus globális halottainak 43 százalékát.

A helyzet különösen aggasztó Burkina Fasóban és Maliban – tették hozzá az összeállítók.

Serge Stroobants, az IEP európai, közel-keleti és észak-afrikai irodájának vezetője újságíróknak leszögezte: a térséget természeti nehézségek és politikai bizonytalanság egyszerre sújtja, és ez a helyzet ideális környezetet biztosít a terrorista szervezeteknek.

A Száhel-övezetben az elmúlt 15 évben 2000 százalékkal nőtt a terrortámadások aránya, és csak 2021 óta már hat puccsot, illetve puccskísérletet követtek el a zóna országaiban.

Ezzel szemben a közel-keleti és az észak-afrikai régióban 32 százalékkal csökkent a terrortámadások halálos áldozatainak aránya: 791 halottról tudni, ez 2013 óta a legalacsonyabb szám.

A jelentősben felhívták a figyelmet arra, hogy

csökkent az öngyilkos merényletek száma is.

Tavaly világszerte az Iszlám Állam terrorszervezet követte el a legtöbb támadást, 410-et, és a szervezet nevéhez fűződik a legtöbb halálos áldozat is, 1045. Az immár nyolcadik éve „listavezető” Iszlám Államot a szomáliai al-Shabaab nevű szélsőséges csoport követi 315 támadással és 784 halálos áldozattal.

A világ nyugati felén 2017 óta csökkenőben vannak a terrortámadások: 2022-ben 40 ilyen jellegű támadást hajtottak végre, amelyek azonban 19 halálos áldozattal jártak, míg 2021-ben a terrortámadásokban csak kilencen haltak meg.

A jelentés szerint a világ ezen részén a vallási okokból elkövetett támadások 2016 óta 95 százalékkal csökkentek, továbbra is leginkább ideológiailag motiváltak.

Van mit tanulni az afganisztáni kivonulás kudarcából

Csak remélni lehet, hogy Izrael, nyugati világunk utolsó reménye tanul az esetből. Már elkövette azt a hibát, hogy feladta a Golán-fennsíkot, Ciszjordániát, a gázai övezetet és a Sinai-félszigetet, pedig mindegyiket ellenőrizte – ezeket ugyanis annektálnia kellett volna. Gallai Tamás írása.