A Száhel-övezet lett a globális terrorizmus melegágya

A Száhel-övezet vált 2021-re a világ egyik leginkább terrorizmus sújtotta övezetévé, a támadások halálos áldozatainak száma 48 százalékkal nőtt – derül ki a Globális Terrorizmus Index (GTI) szerdán közzétett jelentéséből.

Jóllehet a terrortámadások száma 17 százalékkal nőtt – 5226 támadásról tudni -, a halálos áldozatok száma 7142 volt, 1,2 százalékkal kevesebb az előző évinél.

Az eddigi legmagasabb értéket 2015-ben jelentették.

A terrorizmus tavaly elsősorban a válságövezetekben dúlt.

A listát Afganisztán vezeti, majd Irak, Szomália, Burkina Faso, Szíria, Nigéria és Mali következik.

A fejlett országok közül a legtöbb terrortámadást az Egyesült Államokban, Görögországban és Izraelben követik el, a latin-amerikai országok között pedig az első hely Kolumbiáé, amelyet Chile és Peru követ.

A jelentés szerint európai államokban, valamint az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában a politikai motivációból végrehajtott terrortámadások aránya ötször magasabb, mint a vallási okból elkövetetteké.

Dánia kivonja a különleges erőit Maliból

Franciaország és 14 másik állam a migrációs nyomást enyhítendő állomásoztatnak katonákat a terrortól sújtott Maliban.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – iraki és szíriai területei elvesztése után – a Száhel-övezetben igyekezett megvetni a lábát, ahol 2007 óta megtízszereződött a terrorizmus halálos áldozatainak száma, elsősorban Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban.

A jelentést összeállító Ausztrál Gazdaság- és Békekutató Intézet vezetője, Steve Killelea újságíróknak azt mondta, a terrorizmus okait egyebek között a népességrobbanásban, az ivóvíz- és élelmiszerhiányban, a gyenge kormányokban és az éghajlatváltozásban kell keresni.

A nyugati országokra kitérve Killelea a terrortámadások csökkenő számát a koronavírus-járvány lassítását célzó korlátozásokkal magyarázta.

Tavaly a halálos áldozatok száma a legnagyobb arányban Mianmarban nőtt: míg 2020-ban 24-en vesztették életüket terrortámadásokban, 2021-ben ez a szám 521-re nőtt.

A jelentés az Iszlám Államot nevezi a világ egyik legveszélyesebb terrorszervezetének, a vele szövetséges, a Száhel-övezetben aktív Dzsamáa Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín (JNIM) nevű dzsihadista csoportot pedig a leggyorsabban növekvő csoportnak minősítette. A JNIM merényleteiben tavaly 351-en haltak meg, 69 százalékkal többen, mint 2020-ban.

Amerika csöndben leállt a dróntámadásokkal

Barack Obama első évében 55 dróncsapást hajtottak végre az iraki és afganisztáni háborús övezeten kívüli országokban. Biden alatt eddig összesen kilenc történt.