Dánia kivonja a különleges erőit Maliból

Dánia megkezdi csapatai kivonását Maliból, miután a nyugat-afrikai ország átmeneti katonai kormánya szerdán kijelentette: ragaszkodik az azonnali csapatkivonáshoz – jelentette be Jeppe Kofod dán külügyminiszter csütörtökön.

 „Láttuk, hogy a mali átmeneti kormány, avagy a puccsista tábornokok, tegnap este közleményt adtak ki, amelyben megerősítették, hogy Dániát nem látják szívesen Maliban, és mi ezt természetesen nem tudjuk elfogadni, ezért úgy döntöttünk, hogy kivonjuk és hazahozzuk csapatainkat”

– fejtette ki a dán diplomácia vezetője egy koppenhágai sajtótájékoztatón.

Dánia január elején 105 katonát küldött Maliba az ottani vezetés „világos meghívását” követően, de a bamakói kormány ezen a héten kijelentette, hogy meglepődve tapasztalta a dán katonai jelenlétet a mali fővárosban, mivel a Koppenhága részéről júniusban érkezett csapattelepítési kérésről még nem döntöttek.

Franciaország és 14 másik állam szerda este igyekezett meggyőzni a mali kormányt, engedélyezze a dán különleges erőknek, hogy az afrikai országban maradhassanak a dzsihadisták elleni küzdelmet segítendő.

Franciaország a Száhel-övezetben ragadhat

Bár Macron megígérte a kivonulást, a migrációs nyomás miatt lehet kénytelen lesz továbbra is a terrortól sújtott övezetben hagyni a francia csapatokat.