Tálibok már Irán meghódításával fenyegetőznek

A tálibok vasárnap azzal fenyegetőztek, hogy meghódíthatják Iránt, miközben az Afganisztán és Irán közötti vízügyi viták miatt egyre nő a feszültség – írja a Jpost.

A tálibok által közzétett videóban az Afganisztánt irányító terrorszervezet egyik magas rangú parancsnoka arra figyelmeztetett, hogy a tálibok „nagyobb szenvedéllyel” fognak harcolni az Iszlám Köztársaság Forradalmi Gárdája ellen, mint az amerikai erők ellen. Hozzátette, hogy a tálibok „hamarosan meghódítják Iránt, ha a tálib vezetők zöld utat adnak.

A tálib parancsnok videója mellett egy másik, a terrorszervezet által közzétett, Ebrahim Raisi iráni elnököt gúnyoló videó is felkerült a közösségi médiára. A videón egy tálib tag egyetlen sárga kannát tölt meg vízzel, és szarkasztikusan azt mondja Raisinak: „Raisi úr, vegye el ezt a vizes hordót, és ne támadjon, meg vagyunk rémülve”.

Iran International English on Twitter: „Senior Taliban commander Abdulhamid Khorasani, aka Nasser Badri, has in a video message warned that the group will fight against Iranians „with more passion” than they did against the US forces.”We will conquer Iran soon if Taliban’s leaders give the green light for jihad.” pic.twitter.com/dodCIyUXp3 / Twitter”

Senior Taliban commander Abdulhamid Khorasani, aka Nasser Badri, has in a video message warned that the group will fight against Iranians „with more passion” than they did against the US forces.”We will conquer Iran soon if Taliban’s leaders give the green light for jihad.” pic.twitter.com/dodCIyUXp3

Az iráni média nem magyarázta meg, hogy mi volt az összecsapások oka, csak egy jelentésben állította, hogy a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatosak. Irán azt is állítja, hogy a tálibok először az IRGC tisztjeire lőttek a határon. A tálibok azonban ennek ellenkezőjét állítják.

Ahogy a Neokohn korábban beszámolt róla az összecsapások egy vízügyi vita miatt történtek, ami megmagyarázná a tálibok videóját.

Korábban májusban Raisi figyelmeztette a tálibokat, hogy ne sértsék Irán jogait a Helmand folyóhoz, amelyen a két ország osztozik.

„Figyelmeztetem Afganisztán uralkodóit, hogy haladéktalanul adják meg az embereknek a vízhez való jogukat” – mondta. „Vegyék komolyan a szavaimat most, vagy ne panaszkodjanak később”.

A folyó körüli feszültségek az elmúlt két évben folyamatosan nőttek, amióta a tálibok az amerikai erők kivonulása után átvették az irányítást Afganisztán felett.

A két ország között 1973-ban írtak alá egy szerződést, amely magában foglalta, hogy Afganisztánnak bizonyos mennyiségű vizet kell átadnia Iránnak az Afganisztánból eredő folyóból.

A beszámolók szerint azonban Afganisztán megsértette a szerződést, a The National című lap pedig arról számolt be, hogy Irán a neki járó vízmennyiségnek csak négy százalékát kapja meg. A vízhiány különösen nagy jelentőséggel bír Irán számára, mivel hosszú szárazsággal küzd – ezzel a problémával Afganisztán is szembesül.

Újabb háború a láthatáron? Összecsapások törtek ki Irán és a tálibok között

Videó is készült a halálos áldozatokkal járó incidensről.