Újabb háború a láthatáron? Összecsapások törtek ki Irán és a tálibok között

Két iráni határőr és egy tálib harcos meghalt, miután lövöldözés tört ki egy Irán és Afganisztán közötti határállomás közelében – közölte szombaton egy tálib szóvivő és az iráni állami média.

Az incidens a két ország között a vízjogok miatt kialakult feszültségek közepette következett be.

Irán azzal vádolta az afganisztáni tálibokat, hogy megsértettek egy 1973-as szerződést, amikor korlátozták a Helmand folyóból Irán kiszáradt keleti régióiba áramló vízmennyiséget, amit a tálibok tagadtak.

„Ma Nimroz tartományban az iráni határőrök Afganisztán felé lőttek, amire válaszlépés érkezett” – közölte Abdul Nafi Takor, a tálib belügyminisztérium szóvivője egy közleményben.

„A helyzetet már ellenőrzés alatt tartjuk. Az Iszlám Emirátus nem akar harcolni a szomszédjaival”

– mondta a szóvivő.

Tajuden Soroush on Twitter: „Taliban released this video from today’s attack showing that they reached close to an Iranian base in the border area. pic.twitter.com/IFvFq7Trn8 / Twitter”

Taliban released this video from today’s attack showing that they reached close to an Iranian base in the border area. pic.twitter.com/IFvFq7Trn8

Azt mondta, hogy mindkét oldalon egy-egy ember meghalt, és többen megsebesültek, bár az IRNA iráni hivatalos hírügynökség később azt közölte, hogy két iráni határőr halt meg, és két iráni civil megsebesült.

Az összecsapást követően az iráni hatóságok további intézkedésig lezárták a Milak-Zaranj határállomást, amely egy fontos kereskedelmi átkelő.

Azt hozták a tálibok, amire számítani lehetett

Több száz embert megöltek, mióta a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban.